Lončar: Nisu ispunjeni uslovi za testiranje kineske vakcine u Srbiji

© AFP 2023 / PHOTO / DPA / LUKAS SCHULZE +++ GERMANY OUT +++Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večaras da nisu ispunjeni uslovi da bi se kineska vakcina testirala u Srbiji i poručio da bi, prema nekim predviđanjima, krajem ove ili početkom sledeće godine trebalo da bude proizvedena bezbedna vakcina.

„Ono što mogu da obećam građanima Srbije je da ćemo, kao ozbiljna država, među prvima imati vakicinu koja se bude pokazala kao bezbedna“, rekao je Lončar za TV Pink, prenosi Tanjug.

Lončar je objasnio da je jedan od proizvođača vakcine iz Kine dao ponudu da se u trećoj fazi ta vakcina testira u Srbiji.

Vakcinaciя protiv grippa - Sputnik Srbija
Rojters: Srbija među zemljama gde će se testirati kineska vakcina

„Mi smo krenuli u razgovore i pregovore, ali nismo došli do te faze jer nisu ispunjeni uslovi da bi se ta vakcina testirala u Srbiji“, rekao je Lončar dodajući da će Srbija obavestiti svoje građane ako se dođe do te faze i ispune svi uslovi.

Lončar je naglasio da Srbija nije „neozbljna država, koja može na nekom drugom principu da funkcioniše da se ne ispoštuju sva ta pravila koja postoje“.

„Niti smo došli u tu fazu. Ako budemo, reći ćemo. Za sada niti se ispituje niti smo ispunili uslove koje zahteva Agencija za lekove“, naglasio je Lončar.

Upitan kada se može očekivati vakcinacija, Lončar je rekao da, ako sve bude u redu i ako sve bude išlo svojim tokom, a sve zavisi, kako je naglasio, od mnogo faktora, trebalo bi da imamo bezbednu vakcinu do kraja godine ili početkom sledeće.

On je naglasio da Srbija neće eksperimentisati već će postupati po proceduri.

„Najranije decembar ili januar, a onda imate period dok se ljudi vakcinišu... Do proleća bi trebalo da se strpimo i pridržavamo mera da bi nam bilo bolje“, rekao je Lončar.

Lončar je podsetio da se od 1. oktobra očekuje i pojava sezonskog gripa i naglasio da je obezbeđeno dovoljno vakcine protiv gripa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala