Svetski eksperti o ruskoj vakcini „Sputnjik V“ /video/

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaLaborant Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja" ispituje vakcinu protiv virusa korona
Laborant Naučno-istraživačkog centra Gamaleja ispituje vakcinu protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski eksperti smatraju da je ruska vakcini „Sputnjik V“ protiv virusa korona pokazala bezbednost i efikasnost, ali i da je Rusija i dalje svetski lider u toj oblasti.

Potpredsednik Međunarodne akademije medicinskih nauka i potpredsednik britanskog Crvenog krsta Nadej Hakim kaže da su klinička ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik V“ pokazala izvanredne rezultate koje svetska medicina priznaje.

„Dokazano je da je vakcina bezbedna i efikasna, bez ozbiljnih neželjenih dejstava. U njoj se koristi proverena platforma zasnovana na ljudskim adenovirusnim vektorima, što je danas najbezbedniji mehanizam za unošenje genetičkog koda virusne bodlje u organizam čoveka“, istakao je on.

Takav pristup je, dodaje Hakim, detaljno je proučen ne samo u Rusiji, već i u inostranstvu. Rusija ima dugogodišnje i uspešno iskustvo razvoja vakcina i i dalje je lider u toj oblasti, istakao je on.

Nadamo se, kaže Hakim, da će vakcina uskoro biti dostupna u celom svetu kako bismo uspeli da zaustavimo pandemiju i omogućimo ljudima povratak normalnom životu.

Molekularni virusolog Univerziteta Lankaster Muhamed Munir kaže da, sudeći po podacima objavljenim u časopisu, vakcina je pokazala bezbednost i visok stepen imunogenosti. Postoje, ističe on, neke karakteristike koje čine ovu vakcinu perspektivnom.

Ideja da se koriste dva različita adenovirusa u svojstvu vektora prevazilazi mnoge napredne vakcine, dodao je on.

Po pravilu, imuni sistem prihvata vektorne belančevine kao antigen, analogan belančevini S SARS-CoV-2 i zbog toga se takođe javlja imunološki odgovor protiv tih belančevina.

Ako se ljudi revakcinišu (druga doza ili ponoveljna vakcina) imunitet koji je postojao ranije može da ugrozi efikasnost druge doze vakcine. Korišćenje vektora drugog tipa, kao kod ruske vakcine, omogućava da se izbegne taj problem. Rezultat je – veoma pozitivan početak.

Profesor virusologije na Univerzitetu Reding, Jan Džons, kaže da je istraživanje „Lanseta“ potvrdilo ono što je ranije bilo utvrđeno i prihvaćeno kod adenovirusnih vektora – oni su u celini bezbedni i obezbeđuju imunološki odgovor na belančevine Sars-CoV-2.

Iako je njihova količina relativno mala upotreba vektora dva različita serotipa, sudeći po svemu, obezbeđuje dobar nivo neutrališućih antitela i aktivnosti T-ćelija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala