Danas zatvaranje Međunarodnih vojnih igara: Kakvo iznenađenje sprema Vulin?

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografija„Armija 2020“. Tenkovski biatlon. Pojedinačna trka
„Armija 2020“. Tenkovski biatlon. Pojedinačna trka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji boravi u Rusiji gde će večeras prisustvovati i svečanoj ceremoniji zatvaranja 6. Međunarodnih vojnih igara, izjavio je da je „ponosan na rezultate“ pripadnika Vojske Srbije na ovom takmičenju i da je srpska armija pokazala da je u stanju da izađe „na crtu“ bilo kojoj drugoj velikoj vojsci.

Za Vojsku Republike Srbije je od velikog značaja što možemo da se takmičimo sa najboljim armijama sveta, ali verujem da i armije sa kojima smo se takmičili znaju da se bore sa srpskom vojskom – vojskom koja ni pred kim nikada nije ustuknula“, istakao je Vulin.

Ministar je podsetio da su pripadnici Vojske Srbije na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama učestvovali u tri discipline: „Tenkovskom biatlonu“, „Snajperskoj granici“ i „Vojnom reliju“ i da su vozači Vojske Srbije osvojili zlatnu medalju u individualnoj trci „Vojnog relija“, na krajnjem istoku Rusije, u Republici Tuva.

„Lepo je biti ovde. Ponosan sam na naše momke, ponosan sam na naše rezultate, ponosan sam da je armija veličine srpske u stanju da izađe na crtu bilo kojoj drugoj velikoj vojsci i ono što je važnije od svega - došli smo ovde među prijatelje i došli smo da vam pokažemo ono što je najbolje kod nas, a to su naši ljudi“, naglasio je Vulin.

Srpski ministar je takođe podsetio da Srbija na Međunarodnim vojnim igrama učestvuje svake godine od osnivanja Igara i naglasio je da će se pripadnici Vojske Srbije takmičiti i iduće godine a, kako je rekao, vrlo moguće da će uzeti učešće i u novim disciplinama.

Na pitanje da li bi i Srbija sledeće godine mogla da bude i jedna od zemalja-domaćina Vojnih igara i da na svojoj teritoriji organizuje takmičenje u nekoj od disciplina, Vulin je odgovorio:

„Nemojte da kvarite iznenađenje!“.

Ističući značaj Vojnih igara za srpsku vojsku, Vulin je ocenio da je ovo takmičenje daje dragoceno iskustvo.

„Prvo, upoznajemo se sa tehnikom koju ne koristimo i to je veliko iskustvo za nas, a takođe je i veoma važno i da upoznajemo taktiku upotrebe jedinica drugih armija. Za naše vojnike je veliko iskustvo kada se merimo sa onima koji su po broju i veličini snažniji i veći od nas, ali nikome ne prepuštamo pobedu bez borbe. Mi smo Srbi!“, naglasio je Vulin.

Srpski ministar je u Rusiju doputovao na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, sa kojim će se tokom dana sastati, a takođe je prisustvovao i finalnoj trci „Tenkovskog biatlona“ na vojnom poligonu „Alabino“ kraj Moskve.

Ministar Vulin je danas obišao i pripadnike Vojske Srbije, polufinaliste „Tenkovskog biatlona“ i učesnike „Vojnog relija“, koji su osvojili treće mesto i čestitao im na uspehu koji su postigli na ovom takmičenju.

On je sa delegacijom Vojske Srbije, ambasadorom Srbije u Moskvi Miroslavom Lazanskim i izaslanikom odbrane Republike Srbije pukovnikom Budimirom Gajićem, obišao i štand Vojske Srbije u „Domu prijateljstva“, gde su pred srpskom delegacijom i drugim posetiocima nastupili članovi Umetničkog ansambla “Stanislav Binički”.

Inače, članovi ansambla „Stanislav Binički“ i igrači KUD „Dimitrije Koturović“ bili su učesnici Festivala nacionalne kulture „Prijateljstvo bez granica“, pratećoj manifestaciji Međunarodnih vojnih igara, a na završnoj svečanosti u vojnom parku „Patriot“ članovi ansambla „Stanislav Binički“ proglašeni su laureatima festivala, ujedno osvojivši drugo mesto za izvođenje „Topdžijskog kola” i „Marša kralja Aleksandra I”. 
Članovi KUD „Dimitrije Koturović” osvojili su treće mesto za izvođenje “Igara iz Šumadije” i „Igara iz Vranja”.

Podsetimo, prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska takmičenja na svetu. Ove godine u dvonedeljenim Igrama takmičilo se 156 ekipa iz 32 zemlje i u 30 vojnih disciplina.

Vojne igre su održane na teritoriji pet država — Rusije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije i Uzbekistana, a Igre pomažu da se ojača poverenje između oružanih snaga razlitih zemalja,  doprinose jačanju prijateljskih veza i razmeni iskustava između vojski. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala