Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata

© Foto : Sputnjiku ustupio Kabinet predsednika RSPredsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom potpisivanja sporazuma u Beloj kući
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom potpisivanja sporazuma u Beloj kući - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija Srbije je u Vašingtonu potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U tekstu sporazuma nema tačke deset, nema priznanja, ljudi u Srbiji mogu da odahnu, istakao je.

"Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli", rekao je Vučić novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući.

On je istakao da je reč o bilateralnom sporazumu sa SAD.

"Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas", rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je danas na pojedine izjave da srpska delegacija nije doživela nikakvo iznenađenje i ukazao da je specijalni izaslanik Ričard Grenel potvrdio da jeste bilo iznenađenja.

"Da budem iskren, slušam različite priče da nije bilo iznenađenja i Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenja za srpsku delegaciju, ali nije želeo da precizira da je to tačka 10 i međusobno priznanje", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Poručio je i onima koji su izjavljivali da se u dokumentu koji se našao na pregovaračkom stolu nalazi 16 tačaka, a ne tri, kako oni kažu.

Ukazao je i da svih 16 tačaka nisu iste za Beograd i Prištinu.

Gazivode posvađale delegaciju Prištine, za Srbiju odlično

Predsednik kaže da su Gazivode ključna stvar oko koje se kosovska delegacija svađala između sebe.

Kaže se da se dve strane slažu da će da rade zajedno sa američkim departmentom energetike i sa drugim organima američke vlade na fizibiliti studiji koja bi trebalo da podeli energetske resurse jezera Gazivode - rekao je Vučić šta stoji u sporazumu, a potom pojasnio:

“Zašto su oni bili snažno protiv, a zašto smo mi bili za, pri čemu nismo to hteli da otkrivamo i jedni i drugi smo ćutali - zato što mi nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda u ovom trenutku. Ovako ćemo, u kakvom god opsegu da podelimo, mi samo da dobijemo, zato su se oni žestoko svađali između sebe”, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

On je dodao da je Srbija na tome insistirala u Briselskim pregovorima i da će nastaviti na tome.

© Sputnik / Nikola JoksimovićPripadnici KPS na brani Gazivode
Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata - Sputnik Srbija
Pripadnici KPS na brani Gazivode

“Veoma je važno da Amerikanci urade fizibiliti studiju i da mi možemo da dobijemo deo energetskih izvora, dakle reč je i o struji i o vodi. Na našoj teritoriji su Gazivode nešto dublje, ali uglavnom ta voda ide za Metohiju i Prištinu, manje za srpske sredine. Struja nam ne ide uopšte, tako da je ovo za nas odlično, a u Prišini je izazvalo nemire”, rekao je Vučić.

Šahovska minijatura oko izraelskog priznanja Kosova

Vučić je rekao, posle potpisivanja ekonomskog sporazuma sa Prištinom u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu, da je velika borba, pored tačke 10 vođena i oko poziva Izraelu da prizna Kosovo.

„Vodila se velika borba nas i domaćina, najveća oko tačke 10 koja je zahtevala međusobno priznanje, ali i oko poziva na priznanje Kosova od strane Izraela. Smatrali su da treba mi da pozovemo Izrael da prizna Kosovo, a mi smo rekli da to ne možemo, jer to ruši našu politiku“, objasnio je Vučić novinarima.

Dodao je da je potom rečeno da to bude sui generis, što srpska strana nije mogla da prihvati.

© REUTERS / LEAH MILLISPotpisivanje sporazuma u Beloj kući
Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata - Sputnik Srbija
Potpisivanje sporazuma u Beloj kući

„Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Rekli smo da ako se o tome dogovore Izrael i Priština - u redu. Takođe smo rekli Izraelu da, ako budu poštovali Srbiju, onda će naša zemlja prebaciti ambasadu u Jerusalim“, naglasio je Vučić.

Kazao je da Srbija, s tim u vezi, time ne učestvuje u tome što su potpisali Amerikanci i Albanci.

SAD će garantovati zaštitu verskih objekata SPC

Vučić je rekao da je veoma važno to što je dogovorena zaštita religijskih objekata i implementacija sudskih odluka koje se tiću Srpske pravoslavne crkve.

Kako je naglasio, Amerikanci su se kroz bilateralne sporazume i sa Srbijom i sa Prištinom obavezali da će garantovati sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na SPC i da će garantovati bezbednost verskih objekata, srpskih sveštenika i srpskih vernika.

Dogovorili smo zaštitu slobode religija, intrareligijske komunikacije i posebno zaštitu religijskih objekata, kazao je Vučić.

CC BY-SA 2.0 / Quinn Dombrowski / Pećka patrijaršija
Vučić: Ovo nije trilateralni sporazum, treća strana nije međunarodno priznata - Sputnik Srbija
Pećka patrijaršija

Dalje, kako je naveo, obavezali su se za posebne bezbednosne i sigurnosne kontrole na aerodromima, te da na tome rade samostalno i sa Prištinom, a sve u cilju dobijanja bezviznog režima sa SAD.

15 minuta s Trampom i njegovim saradnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Vašingtonu da je, nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući, delegacija Srbije imala dug bilateralan susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Od izuzetnog je značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD i zahvalan sam Trampu, a posebno hvala što je napravio dug bilateralni susret sa delegacijom Srbije. Ja sam proveo više od 15 minuta u Ovalnom kabinetu sam sa Trampom i njegovim saradnicima", rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o mnogim temama, od odnosa Srbije i SAD, do svih izbornih kampanja.

Vučić je preneo da je Tramp iskazao želju da dođe u Srbiju, te da je on ponovio poziv američkom predsednikom da poseti našu zemlju, što bi, podseća, bio prvi put posle dolaska Džimja Kartera.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da srpska delegacija ima važne ekonomske razgovore iza sebe, i da sada slede teški razgovori u Briselu.

Najavio je da će se u Briselu na dnevnom redu naći ekonomske teme, ali i Zajednica srpskih opština.

„Pravo odavde idemo u Brisel, ne idemo kući“, naglasio je Vučić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala