U Minsku u isto vreme protesti pristalica i protivnika Lukašenka/video/

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaStudenti na protestu beloruske opozicije u Minsku
Studenti na protestu beloruske opozicije u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pristalice i protivnici predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka su jedni pored drugih protestovali na trgu Nezavisnost. Kolone protivnika Lukašenka su pretežno činile devojke i žene.

Neočekivan susret sa manjom grupom pristalica Lukašenka, koja je pevala belorusku himnu, se dogodio na pola puta. Kolonu protivnika Lukašenka su činile žene, koje su se danas prvobitno okupile pored Komarovske pijace, odakle su krenule ka trgu Pobeda, a zatim ka trgu Nezavisnost. Dve kolone su prošle jedna pored druge bez ikakvih reakcija i agresivnih parola. Neki učesnici su svojim „oponentima“ mahali.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko 7.000 demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i više od 130 pripadnika policije. Predstavnici vlasti su saopštili da su poginule tri osobe. U Ministarstvu inostranih poslova Belorusije su izjavili da takvu informaciju nisu potvrdili. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala