Tramp o sporazumu: Ogroman pomak! /video/

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine
Predsednik SAD Donald Tramp tokom ceremonije potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio u Beloj kući da su se „Srbija i Kosovo saglasili da normalizuju ekonomske odnose“ i pozdravio „ogroman pomak“, postignut više od decenije nakon što je južna srpska pokrajina proglasila nezavisnost. On je sporazum nazvao istorijskim i poručio da se raduje da poseti „obe zemlje“ u ne tako dalekoj budućnosti.

„Zaista je istorijski“, rekao je Tramp dok je stajao pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija u Ovalnoj sobi Bele kuće.

​Tramp je, pred ceremoniju potpisivanja sporazuma, rekao da su Vučić i Hoti veoma hrabri lideri koji su u Vašington došli da finalizuju dogovor o tome kako da učine Balkan neverovatnim regionom.

Oni su ovim sporazumom učinili svet bezbednijim, naglasio je on.

„Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posetiti Srbiju i Kosovo“, najavio je Tramp.

On je preneo da su se Srbija i Kosovo obavezale na normalizaciju ekonomskih odnosa.

​Ukazao je da se radi dugo na rešavanju ovog konflikta, više decenija, a da je njegova administracija predložila novi način pristupa u cilju da se problemi prebrode.

„Veliki prodor je postignut, za koji niko nije mislio da će se dogoditi“, konstatovao je Tramp.

Naveo je i da u SAD živi mnogo ljudi iz Srbije i sa tzv. Kosova, koji vole svoju zemlju i da je i zbog njih dobro da je postignut sporazum.

​Preneo je da su Izrael i Kosovo dogovorili uspostavljanje diplomatskih odnosa, a da je Srbija obećala otvaranja kancelarije Privredne komore ovog meseca u Jerusalimu, kao i izmeštanje ambasade u taj grad u julu, preneo je Tanjug.

​Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali su u Beloj kući sporazum sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Sporazum je potpisan u Ovalnoj sobi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala