Šojgu najavio drugu ekspediciju do mesta gde je potopljen ruski „Titanik“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSergej Šojgu
Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko geografsko društvo će ove godine organizovati drugu ekspediciju do mesta gde je potopljen bolnički brod „Jermenija“ – ruski „Titanik“, saopštio je ruski ministar odbrane i predsednik Ruskog geografskog društva Sergej Šojgu.

Govoreći o tome koliko je virus korona uticao na planove Ruskog geografskog društva, Šojgu je rekao da je nekoliko projekata odloženo.

„Sada se postepeno aktiviramo. Na primer, planiramo drugu ekspediciju ove godine do mesta gde je potopljen brod 'Jermenija'. U novembru 1941. godine fašisti su ga potopili, plutajuću bolnicu, kojom su pokušali da evakuišu civile i ranjene vojnike sa Krima. To je jedna od najvećih morskih katastrofa u istoriji čovečanstva. Tamo je poginulo mnogo više ljudi, nego na 'Titaniku'“, rekao je ruski ministar u intervjuu za agenciju RIA i "Komsomolsku pravdu".

Prema njegovim rečima, brod se nalazi na dubini od oko 1.500 metara, a u aprilu su ga otkrili stručnjaci Ministarstva odbane i Centra za podvodna istraživanja.

Prema nekim procenama, na bolničkom brodu koji je nemačka avijacija potopila u novembru 1941. godine, nalazilo se od šest do deset hiljada ljudi. Dakle, ovaj brodolom je odneo pet puta više života od britanskog prekoatlantskog broda „Titanik“, koji je potonuo u vodama severnog Atlantika nakon sudara sa santom leda. Tada, u noći sa 14. na 15. april 1912. godine, poginulo je hiljadu i po ljudi. 
Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala