Rusija: Dobili smo potvrdu da je vakcina „Sputnjik“ dobra

© Sputnik / YT/SputnikRuska vakcina protiv virusa SARS-KoV-2
Ruska vakcina protiv virusa SARS-KoV-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Objavljivanje rezultata dve faze kliničkih testiranja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik“ u vodećem naučnom časopisu „Lanset“ potvrđuje njenu visoku sigurnost i efikasnost, rekao je šef Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
„Objavljivanje u jednom od najpriznatijih medicinskih časopisa u svetu 'Lanset' potvrđuje visoku bezbednost i efikasnost ruske vakcine i demonstrira priznanje ruskih naučnika od strane svetske zajednice“, rekao je Dmitrijev.

U saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije se navodi da je vakcina „Sputnjik" formirala stabilan humoralni i ćelijski imuni odgovor kod 100 odsto učesnika u kliničkim testiranjima.

„Pritom, nivo antitela koji neutralizuju virus kod dobrovoljaca, koji su vakcinisani vakcinom 'Sputnj', su za 1,4-1,5 puta veći od nivoa antitela kod ljudi koji su preboleli kovid 19. Poređenja radi – kod britanske farmaceutske kompanije 'Astra zeneka' nivo antitela kod vakcinisanih dobrovoljaca je bio približno isti nivou antitela kod osoba koje su preležale koronu“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da nakon prve i druge faze kliničkih testiranja ruske vakcine nisu zabeležena ozbiljna neželjena dejstva ni prema jednom kriterijumu, dok se stepen neželjenih dejstava kod drugih kandidata za vakcinu kreće od jedan odsto do 25 odsto.

Dmitrijev je naglasio da će prvi rezultati treće faze testiranja vakcine protiv virusa korona „Sputnjik“ u kojoj će učestvovati 40.000 dobrovoljaca, biti objavljeni u naučnim časopisima u oktobru-novembru.

Dmitrijev je saopštio da Ruski fond za direktne investicije očekuje da klinička testiranja ruske vakcine protiv korone u Saudijskoj Arabiji i na Filipinima počnu u septembru.

Takođe je dodao da će Ruski fond za direktne investicije naredne sedmice saopštiti detaljnije o partnerstvima sa različitim zemljama koje su spremne da kupe rusku vakcinu.

Vodeći međunarodni naučni časopis „Lanset“ objavio je rezultate kliničkih ispitivanja prve u svetu vakcine protiv virusa korone „Sputnjik“ i naveo da je ta ruska vakcina, ne samo efikasna u borbi protiv ove virusne infekcije, već i bezbedna.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala