Nemačka: Rusija i sama može da dođe do informacija o „napadu“ na Navaljnog

CC0 / unsplash / Zastava EU u Berlinu, Nemačka
Zastava EU u Berlinu, Nemačka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija sama može doći do informacija o slučaju „napada“ na ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Iz Berlina naglašavaju da je stanje ruskog blogera rezultat trovanja supstancom iz grupe „novičok“.

„Rusija ima informacije o tom napadu ili ih može dobiti. Rusija poseduje brojne uzorke uzete od Navaljnog, oduzete predmete. Sada bi ih trebalo proučiti. Mi očekujemo da će vlada pružiti objašnjenja tim povodom“, rekao je Zajbert.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristofer Burger je dodao da je Nemačka stupila u kontakt sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja i da pregovaraju o mogućem zajedničkom radu.

Ranije je rusko Generalno tužilaštvo saopštilo da se obratilo nemačkoj strani sa zahtevom da pruže pravnu pomoć u istrazi slučaja o Navaljnom.

Nemačko Ministarstvo pravde je saopštilo da su takve odluke u svakom slučaju individualne.

Kako je ranije saopštio portparol Tužilaštva Andrej Ivanov, Tužilaštvo je zatražilo da mu se dostave informacije o ispitivanju i preliminarnim dijagnozama Navaljnog. 

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:


 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala