NATO traži od Rusije da razotkrije ceo program „novičok“

© AP Photo / Virginia MayoZastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastave NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO traži od Rusije da Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) razotkrije ceo program „novičok“, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
„Ruska vlada treba u potpunosti da sarađuje sa OZHO u nepristrasnoj međunarodnoj istrazi. Oni koji su odgovorni za napad na Navaljnog moraju odgovarati za to. Mi pozivamo Rusiju da Organizaciji za zaštitu hemijskog oružja potpuno otkrije informacije o programu 'novičok'“, poručio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, zemlje-članice NATO-a razmatraju moguće mere u vezi sa incidentom sa Navaljnim, ali je sada rano da se govori kakva će biti međunarodna reakcija.

On je dodao da NATO ocenjuje incident sa Navaljnim kao napad na osnovna prava i principe, na kojima se temelji Alijansa.

Stoltenberg je istakao da su se sve članice NATO-a složile da Rusija treba da „odgovori na ozbiljna pitanja“ u vezi sa incidentom sa ovim incidentom.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar  „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala