Najveći sastanak ministara odbrane ZND, ŠOS i ODKB: Borba protiv terorizma, bioloških pretnji...

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSamit ODKB
Samit ODKB - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri odbrane zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Zajednice nezavisnih država (ZND) su tokom današnjeg sastanka istakli da zemlje, koje nisu članice tih organizacija, razvijaju biološko oružje.
„Razgovarali smo o mogućim merama u cilju pružanja uzajamne pomoći i reagovanja na biološke pretnje, uključujući i opasnosti u vezi sa vojno-biološkim aktivnostima neregionalnih država“, rekao je Šojgu.

Na današnjem sastanku ministri su se dogovorili da prošire saradnju u borbi protiv terorizma i da održe prve zajedničke vojne vežbe u toj oblasti.

„Predloženo je da se zajednički zadaci u borbi protiv terorizma realizuju krajem septembra tokom strateških komandno-štabnih vežbi 'Kavkaz 2020'“, rekao je Šojgu nakon zasedanja.

Nije precizirano u kom formatu će se održati prve zajedničke vojne vežbe.

Prema rečima ruskog ministra, u zajedničkom saopštenju ministri su borbu protiv terorizma i ekstremizma nazvali svojim prioritetom.

Šojgu je takođe rekao da su se ministri odbrane složili da je posebno nedopustivo raskidanje međunarodnih dogovora o kontroli naoružanja, uključujući i nuklearno.

Ruski ministar odbrane je naglasio da je „današnje zasedanje – prvi sastanak na ovom nivou u istoriji međunarodnih kontakata tih organizacija“.

On je izrazio uverenost da će se međunarodna vojna saradnja intenzivirati nakon ovog sastanka, a da će rezultati sastanka biti čvrsta osnova za produbljivanje saradnje odbrambenih resora.

Šojgu je istakao da mesto održavanja sastanka – park „Patriot“ u Moskvi nije slučajno izabrano – „tu je prolazila linija odbrane Moskve na kojoj je sovjetska vojska zaustavila neprijatelja i postigla prve velike uspehe na frontu, odatle su sovjetske trupe krenule na Zapad i oslobodile narode od fašizma“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala