Minsk: Novi protest žena

© REUTERS / STRINGERŽene protestuju u Minsku posle izbora 09. avgusta 2020.
Žene protestuju u Minsku posle izbora 09. avgusta 2020. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Minsku je održan protest na kojem je uz muziku protestovalo oko 300 žena. Pripadnici policije pokušavali da ih spreče.

Žene su se okupile oko Komarovske pijace gde su se i prošlih nedelja održavali slični skupovi. Policija ih je preko razglasa opominjala da je njihov skup nezakonit i tražila da raziđu. Dva muškarca imala su imala crne maske i snimala su lica učesnica protesta.

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZavršen „Ženski marš“ u Minsku /video/
Minsk: Novi protest žena - Sputnik Srbija
Završen „Ženski marš“ u Minsku /video/

Demonstrantkinje su se pola sata zadržale pored pijace, a onda su nastavile šetnju ka trgu Pobede. Skandirale su razne parole i pevale beloruske narodne pesme. Protest se završio bez incidenata.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko 7.000 demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i više od 120 pripadnika policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala