Kenedi, Buš, Tramp: Očekuje se novi istorijski susret — Srbija čeka ishod

© AP Photo / Steve HelberPogled na Belu kuću u Vašingtonu
Pogled na Belu kuću u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog predsednika Donalda Trampa biće treći i direktan razgovor visokih srpskih zvaničnika sa čelnicima Bele kuće u poslednjih 20 godina. Pre uvođenja demokratije samo je Josip Broz Tito bio čest gost američkih predsednika, ali i njihov domaćin.

Pre današnjeg susreta Vučića i Trampa, jedan predsednik i jedan premijer 2001. godine susreli su se sa šefom Bele kuće, a na stolu su bile „vruće teme“.

Vojislav Koštunica, dok je bio na poziciji predsednika SRJ, sastao sa tadašnjim predsednikom SAD Džordžom Bušom.

Hag, Kosmet i ekonomija u fokusu

Amerikanci su, tada, Koštunicu primili na najvišem nivou i usledili su brojni razgovori sa najvišim američkim zvaničnicima, a potom i sa samim čelnikom Bele kuće.

Ali, razgovor je trajao svega deset minuta, što je to bilo sasvim dovoljno vreme da se Koštunici predoči da će američka pomoć SRJ zavisiti od toga hoće li Beograd preduzeti konkretne korake u saradnji sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

Iste godine, samo nekoliko meseci kasnije, sa Bušom se u Beloj kući sastao tadašnji srpski premijer Zoran Đinđić. 

Bela kuća - Sputnik Srbija
Srbija izbegla trik: Američka „bomba“ za Kosovo nije eksplodirala

Tokom razgovora, koji je trajao koliko i školski čas, na stolu je bilo nekoliko tema.

Kosovo i Metohija, odnosno garancije za srpsko stanovništvo posle izbora na KiM, bila je jedna od njih.

Govorilo se i o vraćanju SR Jugoslaviji nekadašnjeg statusa najpovlašćenije nacije u trgovinskoj razmeni sa SAD i deblokadi zamrznutih sredstava banaka i preduzeća iz perioda međunarodnih sankcija.

Tito, američki predsednici i legenda o tompusu

Za razliku od naslednika, predsednik SFRJ Josip Broz Tito susreo se u Vašingtonu sa čak trojicom američkih predsednika, a računajući i sastanke van SAD, ukupno sa četvoricom. Njegove posete Beloj kući ostale su, uglavnom, upamćene po anegdotama.

© AP Photo / AnonymousJosip Broz Tito
Kenedi, Buš, Tramp: Očekuje se novi istorijski susret — Srbija čeka ishod - Sputnik Srbija
Josip Broz Tito

Prvo uspostavljanje odnosa Amerike i SFRJ na najvišem nivou je dolazak Josipa Broza Tita u Vašington i razgovor sa najomiljenijim američkim predsednikom u doba komunizma u Jugoslaviji, Džonom Kenedijem, 1963. godine. Taj se susret često opisuje kao srdačan. Tito je bio poslednji državnik koji je Kenedija video pre nego što je ubijen.

Prvi američki predsednik koji je došao u posetu SFRJ bio je Ričard Nikson 1970. godine. Nikson je tada posetio i Kumrovec.Tito je 1971. uzvratio posetu. Od tada datira priča da je jedini zapalio tompus, i to kubanski, u Beloj kući, a da Nikson ništa nije smeo da mu kaže. Ipak, to je samo legenda.

I naredna dva američka predsednika su posetila Jugoslaviju. Džerald Ford i Džimi Karter, ali je Tito uzvratio posetu samo jednom od njih - Karteru.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala