Izvori iz Prištine: Haradinaj ne da Hotiju da potpiše sporazum sa Beogradom

© AP Photo / Michaeld CorderRamuš Haradinaj u Hagu
Ramuš Haradinaj u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u kosovskoj delegaciji došlo je do neslaganja, tvrdi prištinski list „Gazeta ekspres“, navodeći da je Ramuš Haradinaj Avdulahu Hotiju rekao da treba da odbije sporazum.

Haradinaj, koji je član vladajuće koalicije u Prištini, vrši pritisak na Hotija da ne potpiše planirani sporazum, dodaje „Gazeta ekspres“.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati Ameriku protiv sebe, prenosi Tanjug.

Tačka razdora među Albancima je jezero Gazivode koje se navodno pominje u sporazumu.

Nešto kasnije ovim povodom oglasila se i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja, navodeći da se ne slaže sa jednom tačkom sporazuma koji bi trebalo da u Vašingtonu potpišu delegacije Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Gazmend Silja, iz Alijanse nije precizirao o kojoj je tački reč i šta ona predviđa, ali je za prištinsku „Kohu“ rekao da ta partija „neće dozvoliti da bilo ko drugi upravlja delom teritorije Kosova“.

On je tako donekle pojasnio vest „Gazete ekspres“ da Haradinaj vrši pritisak na Hotija da ne potpiše sporazum.

„Ni na koga ne vršimo pritisak. Zalažemo se za odbranu ustavnosti Kosova“, tvrdi Silja.

Podsetimo, ranije danas je objavljeno da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Beloj kući. Sastanku će prisustvovati i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti.

Prema najavama, zatim je planirano da Tramp prisustvuje ceremoniji potpisivanja u Ruzveltovoj sobi. Očekuje se da će Vučić i Hoti u prisustvu Trampa potpisati ekonomske sporazume.

Potom sledi trilateralni sastanak u Ovalnoj kancelariji, uz prisustvo ograničenog broja novinara.

Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala