Video-igre: Hleba bez motike, ili trud koji se ne vidi /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaArena za e-sportove u Moskvi
Arena za e-sportove u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žive i rade u kući na Dedinju, tokom šest dana u nedelji provode između 8 i 14 sati pred računarima, a nisu informaciono-tehnološki stručnjaci. U timu su petorica, plus selektor, prosek godina im je 24, a zarađuju više hiljada evra mesečno. Kad pobede na turnirima, osvajaju i više stotina hiljada evra.

Nije laka asocijacija da se pogodi, ali u pitanju su gejmeri — profesionalni igrači video-igara

Nemanja Radivojević je generalni menadžer i suvlasnik tima „Tempo esports“ iz Beograda, još uvek nije napunio 21 godinu, a već je oformio jedan od najboljih timova za video-igre Dota 2 u ovom delu Evrope.

Nemanja se ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjaka, sem po snažnoj želji da prati svoje snove i veruje u svoje ideje. Upisao se na Pravni fakultet u Beogradu, o trošku budžeta, položio sve ispite iz prvog semestra, a onda mu se ukazala prilika da bude lider tima u industriji video-igara — po prodaji većoj od filmske i muzičke industrije zajedno.

Hleba bez motike ili trud koji se ne vidi?

Veliki Mihael Šumaher je odavno objasnio kako se postaje veliki šampion — dodaje se gas tamo gde drugi koče. Ako pitate momke iz tima „Tempo esportsa“, timski duh i posvećenost jednom cilju — osvajanje Internacionalnog turnira, najvećeg turnira u video-igri Dota 2, trenutak je kada će za sebe moći da kažu da su najveći šampioni u svom poslu.

Marko Kraljević i Musa Kesedžija, naslikao Vladislav Titelbah, oko 1900. - Sputnik Srbija
Kad ošine Kraljeviću Marko: Srbi grabe ka svetskom vrhu u industriji jačoj od filmske i muzičke

Veliki jaz između novih generacija i starijih upravo nastaje onog momenta kada je potrebno objasniti roditeljima čemu se i kako posvećuje osam sati dnevno i kako je to zapravo posao.

Moderna vremena donose i novitete na tržištu, tako da je danas gotovo nemoguće da se napiše univerzalna definicija rada. Razlika između tradicionalnih i modernih radnih mesta je ogromna, dok su na tržištu prisutne barem tri različite generacije radno sposobnih, čije periode obeležavaju drugačije industrijske revolucije. Nije lako prevazići razlike i objasniti roditeljima koji su razumljivo zabrinuti za budućnost deteta — čime se bave deca i šta podrazumevaju pod rečju posao.

Prema iskustvu Nemanje i njegovih saigrača, momenat kada se taj razgovor okončava, obično je trenutak kada su krenuli da zarađuju više od svojih roditelja.

Video-igre — industrija koja svima pruža šansu

Jedan od glavnih razloga zašto mnogi širom sveta imaju veliku strast ka igranju video-igara, jeste to što nije bitno odakle dolazite, čime se bavite ili kakav računar posedujete, već na kom nivou igrate i takmičite se sa drugim vrhunskim igračima.

Najnovije pojačanje tima „Tempo esports“ dolazi iz Bejruta, momak od nepunih 20 godina igrao je iz internet kafea i ušao u top deset najboljih igrača u video-igri Dota 2, pre nego što je došao da igra za beogradski tim.

Podizanje pehara, Isports Balkan liga - Sputnik Srbija
Od zabave do profesije: Od video igara zarađuju i do 120.000 evra mesečno

Ugovori i obaveze između igrača i timova funkcionišu poput onih u sportu, pa tako postoje i prelazni rokovi i rang-liste na nivou kontinenata i regija. Probiti se u svetu video-igara na nivo najboljih pet odsto igrača je izuzetno težak zadatak. Veliki je pritisak raditi na profesionalnom nivou i razvijati taktike od 8 do 14 sati dnevno.

U svom bliskom okruženju unutar vile u kojoj žive i rade, momcima iz „Tempo esports“ tima stalno je na raspolaganju psiholog koji se brine o mentalnom zdravlju igrača. Ništa se ne prepušta slučaju, od momenta relaksacije do uslova za igru i život.

Svetski nivo razumevanja i bavljenja industrijom video-igara konačno je došao i u Srbiju, što će biti podstrek nekima da se oprobaju u pravljenju svetskih rezultata u jednoj od najkompetitivnijih industrija danas. Perspektiva industrije je takva da danas od video-igara živi i radi između 5 i 10 odsto najboljih svetskih igrača, dok se u narednih pet godina očekuje da to bude značajno veći procenat ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala