Ruski hemičar: Berlin odugovlačio sa objavljivanjem rezultata testova o stanju Navaljnog

© AP Photo / Kay NietfeldZastava Rusije na zgradi ruske ambasade u Berlinu ispred klinike "Šarite"
Zastava Rusije na zgradi ruske ambasade u Berlinu ispred klinike Šarite - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrlo je prikladno što su nemačke vlasti toliko dugo čekale sa objavljivanjem rezultata testa prema kojem je Aleksej Navaljni navodno otrovan hemijskim nervnim agensom iz grupe „Novičok“, smatra ruski biolog i bivši savetnik za hemijsko oružje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Igor Nikulin za Sputnjik.

Nikulin dodaje da će sada biti praktično nemoguće sprovesti više testova kako bi se potvrdili ili osporili njihovi rezultati.

„Mislim da bi posle dve nedelje mogli da se pronađu neki ostaci ove supstance. U čistom obliku nisu mogli da se dobiju ni pre nedelju dana.

On je istakao da su nemački lekari nekoliko puta odlagali konferenciju za medije o toksikološkim rezultatima.

„Čekali su dok ne isteknu sva moguća vremenska ograničenja za razgradnju supstance, a sada izlaze i govore ‘sad smo nešto ovde pronašli, neke ostatke, neke tragove nečeg nerazumljivog’, ali nešto iz ove grupe agenasa. Najverovatnije će se pridržavati ove verzije“, dodao je specijalista.

Nikulin veruje da je moguće da je teško stanje Navaljnog izazvala neka vrsta gotovog leka, naročito onog koji sadrži inhibitore holinesteraze koje su pomenuli nemački lekari.

„Ovo je enzim koji razgrađuje protein acetilholin, koji je nervni otrov. Ima ih prilično mnogo (komercijalno dostupnih) – skoro desetak različitih lekova koji se koriste za lečenje Alchajmerove, Parkinsonove i mnogih drugih bolesti. Oni blokiraju holinesterazu. Navaljni je ili sam popio ovu supstancu, ili mu ju je dao neko iz njegovog najužeg okruženja. Malo je verovatno da on prihvata hranu ili piće od stranaca. Štaviše, uvek putuje u maloj grupi, čak ga prati i njegov lekar. Da je namerno otrovan, to bi bilo samo od strane njegovog najužeg kruga“, pretpostavlja stručnjak.

Nikulin ne isključuje mogućnost ni to da je trovanje bilo slučajno, ističući da je opozicioni političar mogao slučajno da konzumira mešavinu supstanci koje ne treba mešati. On je podsetio da je tokom njegovog boravka u Tomsku, Navaljni putovao kroz ruralna područja i navodno sa prijateljima probao alkoholna pića kućne proizvodnje.

„Možda ovo nije bio alkohol, već tinktura pečurki ili neki lažni alkohol sa primesama metil alkohola“, dodao je on.

Po njegovom mišljenju, jasna je samo jedna stvar, a to je da Navaljni nije otrovan hemijskim bojnim otrovom, „Novičokom“ ili nekim drugim, „jer oni deluju gotovo trenutno“.

Nikulinovi zaključci slažu se sa zaključcima doktora Leonida Rinka, jednog od sovjetskih stručnjaka za hemijsko oružje koji je učestvovao u stvaranju takozvanog „Novičoka“, koji su nemačke vlasti pomenule u svom izveštaju. Prema Rinku, simptomi navodnog trovanja Navaljnog apsolutno su nekarakteristični za one koje izazivaju hemijski agensi na Zapadu poznati kao „Novičok“. „Imao bi konvulzije i tako dalje. Potpuno različiti simptomi“, rekao je Rink.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila u sredu da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala