Predsednik Dume: Sve što se dešava oko Navaljnog dokaz da je reč o planiranoj akciji protiv Rusije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Državne dume RusijeVjačeslav Volodin
Predsednik Državne dume RusijeVjačeslav Volodin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve što se danas dešava u vezi s blogerom Aleksejom Navaljnim dokazuje da je reč o planiranoj akciji protiv Rusije kako bi joj se na kraju uvele nove sankcije i onemogućio razvoj zemlje, smatra predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

„Evropskoj uniji, državama NATO se očigledno ne sviđa što ruska privreda svake godine jača, što raste njen uticaj na svetske procese. Što Rusija ima svoj stav i spremna je da ga brani. Oni ne žele da naša zemlja bude snažna“, ocenio je Volodin.

Komentarišući tvrdnje koje je juče iznela nemačka vlada da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „novičok“, Volodin kaže da ako se stanje Alekseja Navaljnog sada pogorša onda Rusija ne može da odbaci mogućnost da se radi o provokaciji organizovanoj na teritoriji Nemačke.

„Od trenutka kada je Navaljni prešao rusku granicu nemamo nikakvu informaciju o njegovom stanju i to pokreće pitanja. Ako mu se sada nešto desi, ako mu se stanje pogorša, ne možemo da isključimo da se radi o provokaciji pripremljenoj u Nemačkoj“, rekao je predsednik Dume, navodi se u saopštenju parlamenta.

Volodin je rekao i da nakon što je nemačka strana saopštila o „trovanju“ Navaljnog postavlja se pitanje zašto bi mu Rusija želela smrt, ako je učinila sve da mu spase život.

Kako je primetio, nakon što je ruski bloger prebačen u Nemačku, sve je počelo da se razvija po scenariju cinične politike.

„U Nemačkoj su odmah Navaljnog proglasili kancelarkinim gostom i počeli da daju saopštenja. Pre toga su se dogovorili da je Navaljni navodno otrovan nervno-paralitičkim sredstvom. Pri tome je krajnje očigledno pitanje: zašto bi Rusija želela njegovu smrt, ako je naša zemlja učinila sve da mu spase život“, upitao je Volodin.

Prema njegovom mišljenju, Bundestag treba da postavi pitanje kancelarki Merkel zašto je uvukla Nemačku u antirusku kampanju.

„Jasno je da je Nemačka talac NATO i da je prinuđena da igra nametnutu joj ulogu. Ipak, zadatak zdravih političkih snaga je da izađu na kraj sa ovom situacijom i da ne dozvole uvlačenje Nemačke u antirusku kampanju. Bundestag treba da postavi pitanje Merkelovoj u vezi sa aktivnostima koje koče dalji razvoj prijateljskih odnosa između dva naroda“, rekao je on.

Volodin, takođe, konstatuje da se situacija u vezi s Navaljnim dešava u trenutku kada je napetost u Belorusiji na vrhuncu, a uočio je i paralele sa slučajem Skripalj iz 2018. godine.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Iz Kremlja je, u međuvremenu, saopšteno da u Rusiji nikome ne ide u prilog „trovanje“ Navaljnog i da nema povoda za pokretanje krivičnog postupka u Rusiji povodom ovog slučaja jer nisu dobili nikakve informacija od nemačkih kolega. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je, između ostalog, da izjave Nemačke u vezi sa situacijom sa blogerom predstavljaju još jednu informacionu kampanju usmerenu protiv Rusije.

Dodala je i da ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev nije dobio nikakve detalje o Navaljnom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala