Minsk: Protest beloruskih novinara zbog privođenja njihovih kolega /video/

© REUTERS / TUT.BYNovinari i zaposleni u medijima protestuju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije protiv pritvaranja novinara na protestima u Minsku
Novinari i zaposleni u medijima protestuju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije protiv pritvaranja novinara na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Minsku je počeo protest novinara protiv hapšenja njihovih kolega, javio je dopisnik Sputnjika sa lica mesta.

Prvo su se kolege ranije pritvorenih šestoro novinara okupile ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije i zahtevale razgovor sa ministrom. On nije izašao pred njih, ali su izašli pripadnici policije i zatražili od okupljenih da se raziđu i potisnuli niz ulicu.

U akciji učestvuje oko 50 zaposlenih u uglavnom beloruskim medijima, većina njih nosi prsluke „Pres“ i pres-kartice. Oni drže plakate u znak podrške kolegama, ali ne uzvikuju nikakve parole.

Novinari traže pošteno suđenje šestorici njihovih pritvorenih kolega optuženih za narušavanje reda masovnog događaja.

Novinari su se nakon toga uputili Avenijom nezavisnosti prema Trgu nezavisnosti.

Mitinzi podrške Lukašenku

Istovremeno je ispred Palate železničara u južnom delu Minska održan skup podrške aktuelnom predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku.

Na ovom trgu okupilo se oko dve hiljade ljudi, od kojih su mnogi došli sa decom. Oni su nosili državne zastave i plakate sa provladinim parolama.

Protesti u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala