Lukašenko na ukrajinskoj crnoj listi

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko uvršten je u bazu podataka ukrajinskog portala „Mirotvorac“. Reč je o ukrajinskoj crnoj listi izdajnika i terorista.

U opisu je predstavljen kao „pomagač terorista i ruskih okupatora“.

 

Takođe je navedeno da je beloruski predsednik odbio da izruči Kijevu ruske državljane koji su navodno odgovorni za zločine na teritoriji Ukrajine.

Još jedan razlog za uključivanje Lukašenka na ovu listu jeste i intervju nekadašnjeg premijera Poljske Donalda Tuska u kojem je poljski zvaničnik rekao da mu je beloruski lider pričao o planovima da 2014. postane predsednik ujedinjene Belorusije i Ukrajine, što je u Kijevu protumačeno kao kršenje suvereniteta zemlje.

Veb-sajt „Mirotvorac“ je zloglasna baza podataka koju su pokrenuli ukrajinski „aktivisti“ uz podršku vlade krajem 2014. godine, sa zadatkom da navedu „neprijatelje Ukrajine“ i objave njihove lične podatke.

S druge strane, beloruski predsednik je ranije optužio Ukrajinu, Poljsku, Češku i Litvaniju za mešanje u unutrašnja pitanja njegove zemlje, jer, kako smatra, upravo one rukovode protestima koji su počeli posle predsedničkih izbora.

Iz Kijeva su na to poručili Lukašenku da „ne traži neprijatelje tamo gde ih nema“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala