Išinger: Ukoliko „Severni tok 2“ ne bude završen, Berlin će naštetiti sam sebi

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEPredsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije.
Predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Nemačke treba da pokrene pitanje realizacije projekta „Severni tok 2“ zbog incidenta sa ruskim opozicionarem Aleksejom Navaljnim, ali u slučaju da gasovod ne bude završen, Berlin će sam sebi naštetiti, rekao je predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger za nemačku radio stanicu.
„To je komplikovano, jer ćemo mi, naravno, sami sebi naštetiti ako ne završimo gasovod. Ne bih to pitanje olako iznosio na dnevni red, ali ako vlada Nemačke očekuje od svojih partnera jasan, zajednički odgovor, biće nemoguće izbeći razgovor o 'Severnom toku 2'“, smatra Išinger.

Šef minhenskog foruma je istakao da je u odnosima sa Moskvom „sada nemoguće delovati kao i obično“.

„Potrebno je razgovarati o čitavom nizu mera. Prvi korak bi mogao biti povlačenje ambasadora zemalja EU u Moskvi radi konsultacija. To je uobičajen korak kojim se izražava nezadovoljstvo. Ali ja mislim da je to nedovoljno, treba razgovarati i o ekonomskim projektima sa Rusijom“, rekao je Išinger.

Istovremeno, on je izneo mišljenje da je „malo verovatno da će Moskva aktivno sarađivati u rasvetljavanju incidenta sa Navaljnim“.

Za televiziju ARD, Išinger je rekao da Zapad ne može objaviti potpuni bojkot Rusije u svetlu novih vesti o Navaljnom, jer se bez Moskve ne može rešiti niz globalnih problema.

„Rusija nam je potrebna u klimatskoj politici, i politici prema Ukrajini, u mnogim oblastima. Ne možemo sada, takoreći, postaviti zid između Zapada i Rusije“, istakao je Išinger.

Ipak, prema njegovim rečima, Zapad „mora postaviti jasne granice“ zbog situacije sa Navaljnim.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala