Brisel i Vašington: Međunarodni odgovor na slučaj Navaljni, moguće i sankcije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija poziva na međunarodni odgovor na situaciju s blogerom Aleksejom Navaljnim i zadržava pravo da uvede sankcije, navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja. Iz Bele kuće takođe poručuju da sarađuju sa saveznicima po tom pitanju i da se razmišlja o finansijskim ograničenjima.
„Evropska unija poziva na zajednički međunarodni odgovor i zadržava pravo da preduzme određene akcije, uključujući uvođenje ograničenja“, navodi se u saopštenju i dodaje da će Brisel pomno pratiti situaciju i razmatrati moguće posledice.

Brisel je pozvao Rusiju da u ovom slučaju sarađuje sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja kako bi bilo garantovano bespristrasna međunarodna istraga.

Amerika zajedno sa saveznicima radi na tome da se privedu pravdi odgovorni u Rusiji za „trovanje“ blogera Alekseja Navaljnog, izjavila je na brifingu predstavnica za medije Bele kuće Kajli Makinani.

„Duboko smo zabrinuti zbog rezultata ispitivanja. Trovanje Navaljnog zaslužuje osudu. Rusija je i ranije koristila nervno-paralitička sredstva. Mi radimo sa saveznicima i međunarodnom zajednicom da bi pravdi bili privedeni oni u Rusiji koji su odgovorni za to“, rekla je ona i dodala da se razmišlja o finansijskim restrikcijama.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar  „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Iz Kremlja je, u međuvremenu, saopšteno da u Rusiji nikome ne ide u prilog „trovanje“ Navaljnog.

Portparol ruskog predsednika je naglasio da nema povoda za pokretanje krivičnog postupka u Rusiji povodom slučaja Navaljnog, jer nisu dobili nikakve informacija od nemačkih kolega. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je, između ostalog, da izjave Nemačke u vezi sa situacijom sa blogerom Aleksejem Navaljnim predstavljaju još jednu informacionu kampanju usmerenu protiv Rusije.

Dodala je i da ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev nije dobio nikakve detalje o Navaljnom u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala