Mediji: Rusija otkrila „nezamislive greške“ NATO-a

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaPerehvat strategičeskogo bombardirovщika VVS SŠA V-52N rossiйskim Su-27
Perehvat strategičeskogo bombardirovщika VVS SŠA V-52N rossiйskim Su-27 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski lovci uspešno presreću američke vojne letelice, a to razotkriva niz „nezamislivih grešaka NATO-a“, piše američki nedeljnik „Vašington egzaminer“.

Autor članka, novinar Tom Rogan, analizirao je dva slična incidenta koji su se dogodili 28. avgusta iznad Crnog i Baltičkog mora. U oba slučaja ruski lovci Su-27 presreli su bombardere Vazduhoplovnih snaga SAD B-52, koji su se približavali ruskoj granici.

Rogan je oštro kritikovao komandu Vazduhoplovnih snaga NATO-a u Evropi, govoreći o „nezamislivim greškama“ i „ozbiljnoj taktičkoj lošoj proceni“ Alijanse. Prema rečima novinara, Rusija „posebno ne voli“ letove NATO aviona u blizini Kalinjingrada i svoje zapadne granice.

S tim u vezi, Rogan se pita zašto američki bombarderi lete bez pratnje lovaca, iako bi u NATO-u trebalo da predvide „visoki rizik“ presretanja B-52 od strane ruskih lovaca.

Analizirajući incident iznad Baltičkog mora, novinar citira saopštenje NATO-a o tome da su ruske letelice narušile vazdušni prostor Danske (što je ruska vojska negirala). Prema mišljenju autora članka, Rusija je uspela „da uspešno prodre u suvereni vazdušni prostor zemlje-članice NATO-a“, a pritom ni danske ni poljske vazduhoplovne snage nisu bile spremne da odbiju „ruski upad“.

Američka komanda takođe nije ništa preduzela, iako je bila u mogućnosti da podigne eskadrilu lovaca F-16 sa baze u Nemačkoj, smatra autor članka.

Novinar je posebno oštro reagovao na izjavu komandanta savezničkih snaga NATO-a Džefa Harigana koji je rekao da je spreman da štiti vazdušni prostor Alijanse.

„Zašto Harigan daje takvu izjavu, ako su Rusi upravo dokazali da to nije istina?“, pita se Rogan.

Prema njegovom mišljenju, ministar odbrane SAD Mark Esper treba da razjasni situaciju sa ruskim presretanjem aviona Alijanse. Ukoliko komandanti NATO snaga ne promene svoju taktiku, treba ih zameniti, zaključuje novinar.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno saopštava da ruski lovci presreću avione zemalja NATO-a u blizini ruskih granica. Ruska strana je više puta isticala da se letovi ruskih aviona odvijaju strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala