U Moskvi otvoren 33. Međunarodni sajam knjiga

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografija33. Međunarodni sajam knjiga u Moskvi
33. Međunarodni sajam knjiga u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi je danas otvoren 33. Međunarodni sajam knjiga, koji se ove godine održava u prestoničkom centru „Manjež“, uz poštovanje mera za suzbijanje epidemije virusa korona. Među gostima ovogodišnje manifestacije su Zahar Prilepin, Evgenije Vodolaskin, Frederik Begbede, Sofi Kinsela i drugi međunarodno priznati autori.

Epidemija je donela promene u tradiciji foruma knjige – Sajam je bio prinuđen da se preseli u Centralnu izložbenu dvoranu 'Manjež', a još jedna novina je i istovremeno održavanje Sajma u oflajn i onlajn formatu. Svi događaji koji će biti organizovani tokom ovih pet dana biće prenošeni na zvaničnom sajtu Sajma knjiga i na društvenim mrežama“, rekao je direktor Rospečata Mihail Seslavinski.

On je dodao da je objavljivanje mnogih knjiga ove godine odloženo usled pandemije, zbog ćega će na Sajmu biti predstavljeno mnoštvo novih izdanja.

Knjige ključne u očuvanju psihičkog zdravlja

Zahvalnost medicinskim radnicima za borbu protiv virusa korona izrazio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švitkoj, koij je naveo da su jedno od najinterasantnijih izdanja na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Moskvi dnevnici lekara.

„Pandemija je pokazala koliko su kultura i književnost važni za ljude, za očuvanje psihičkog zdravlja, jer da nema tog ogromnog sadržaja stvorenog širom sveta, uključujući i književni, da nema mogućnosti onlajn poseta muzejima, ne znam šta bi se desilo s našim građanima u mesecima izolacije“, rekao je Švitkoj.

Savetnik ruskog predsednika Vladimir Tolstoj je ocenio da je održavanje Sajma knjiga u „Manježu“ izvanredno iskustvo i da bi bilo dobro da se ta tradicija nastavi.

Predsednik Ruskog knjižarskog saveza Sergej Stepašin je rekao da je Sajam knjiga jedna od mogućnosti da se pomogne tom sektoru, koji je pretrpeo teške posledice zbog pandemije.

Rukovodilac Odeljenja za kulturu Grada Moskve Aleksandar Kibovski je naveo da se Sajam knjiga ove godine održava u „Manježu“ zbog toga što se paviljon na VDNH sada koristi kao bolnica i dodao da je spreman da razmotri mogućnost da se Moskovski sajam knjiga i ubuduće održava u „Manježu“, koji je „komforan i lep“.

Među učesnicima ovogodišnjeg sajma knjiga u Moskvi su pisci Evgenije Vodolaskin, Zahar Prilepin, Darja Doncova, Ljudmila Petruševska, Tatjana Poljakova i drugi.

Inostrani autori, kao što su Frederik Begbede, Bernar Verber i Sofi Kinsela sa čitaocima će se susresti onlajn.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala