Savet federacije o tvrdnjama Berlina u vezi Navaljnog: Naučna fantastika

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta Federacije Rusije
Sednica Saveta Federacije Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski Savet federacije reagovao je povodom informacije iz Berlina da je bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe „novičok“, ističući da takve tvrdnje nisu dokazane. Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„To su tvrdnje iz domena naučne fantastike i konspiracije. Da bi se tako nešto izjavilo potrebno je predočiti dokaze, a njih, po svemu sudeći, nema“, naveo je zamenik predsednika Komiteta za odbranu Vladimir Kožin.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je istim povodom da ruska strana čeka odgovor na molbu Državnog tužilaštva Rusije u vezi sa Navaljnim.

„Čekamo odgovor na molbu Državnog tužilaštva u vezi sa situacijom oko Navaljnog “, navode u ruskom Ministarstvu komentarišući saopštenje nemačke vlade.

Rusko tužilaštvo je nedavno zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera.

„Od Nemačke je traženo da dostavi ruskim organima objašnjenja, podatke i dokaze za iznete preliminarne dijagnoze kao i dokumente s medicinskim podacima i analizama nemačkih stručnjaka kako za vreme transporta Navaljnog tako i i tokom boravka u bolnici ‘Šarite’ “, rekao je pre nekoliko dana predstavnik Tužilaštva Andrej Ivanov.

Ranije danas vlada Nemačke je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Šta se dogodilo Navaljnom

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, trenutno se nalazi na lečenju u berlinskoj klinici „Šarite“, čiji lekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Konkretna otrovna materija, prema saopštenju, još nije poznata.

Kako je za Sputnjik izjavio šef odeljenja za anesteziologiju i reanimaciju Nacionalnog medicinskog centra „Pirogov“ Boris Teplih, ruski specijalisti odmah su proučili verziju nemačkih lekara i nisu je potvrdili. Prema njegovim rečima, oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci koja još uvek nije otkrivena. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala