„Providna nameštaljka poraženog režima“: Ko se krije iza jezivih poruka i kamenica u Pljevljima /foto/

© Foto : FB/Marko MilačićProstorije Islamske zajednice u Pljevljima
Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nepoznata osoba ili više njih, nekoliko dana nakon izbora u Crnoj Gori, kamenovali su prostorije Islamske zajednice u Pljevljima i ostavili su jezivu poruku na vratima. Uz najoštrije osude vandalskog čina, mnogi ocenjuju da je posredi providna nameštaljka odlazećeg režima.

Glavni imam Pljevlja u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori Samir Kadribašić naveo je da su vandali nakon što su razbili vrata, ostavili poruku sadržine „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Osude su stigle sa adresa koalicija koje su osvojile većinu na crnogorski parlamentarnim izborima, ali od drugih opozicionih stranaka i neformalnih udruženja.

Nedelo u režiji odlažećeg režima

Lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić saopštio je da su „sva dešavanja iscenirana su od strane odlazećeg režima“.

„Pomozimo jedni drugima i čuvajmo sve svetinje! Apelujemo na MUP Crne Gore da pojača bezbednost verskih objekata! Sva dešavanja iscenirana su od strane odlazećeg režima!“, objavio je on na Fejsbuku.

Iz koalicije „Crno na bijelo“ najoštrije osuđuju scene koja se ovih dana dešavaju u Pljevljima, posebno se osvrćući na one najsvežije od juče, verbalne napade na člana SD-a i kamenovane prostorije Islamske zajednice, saopštila je ta koalicija.

U saopštenju se navodi i da koalicija poziva organe javnog reda i mira, i dalje aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića na hitnu reakciju i otkrivanje počinilaca, jer u suprotnom, kažu, smatraće ih odgovornim za sve te incidente.

„Mržnja i podele nisu imanentne ni građanima Pljevalja ni građanima Crne Gore. Razdor i podele proizvod su sumanute politike odlazećeg režima koji se sada hvata za slamku spasa. Niko se ne sme osećati poraženim i imati strah od bilo koga nakon održanih izbora osim onih koji su se ogrešili o zakon“, ističu u saopštenju.

Oni pozivaju građane Pljevalja da ne nasedaju na jeftine provokacije od bilo koga da dolaze, jer građansko, multietničko i društvo jednako za sve jedino je ono na čemu će se graditi Crna Gora i nakon smene vlasti.

„Neka mirno predaju vlast“

I Demokrate su se oglasile i najoštrije osudile vandalizam, dodajući da očekuju „da i odlazeća vlast koja je svoj poslednji mandat dobila da, između ostalog, štiti multietnički sklad u Crnoj Gori, saopšti da se srami ovakvih nedela, kao i činjenice da joj je falilo volje ili sposobnosti da takvo nasilje spreči“.

„Još nije kasno da direktor Uprave policije saopšti ko je ovo učinio i preduzme predviđene radnje iz svoje nadležnosti. Ukoliko to ne učini, slobodno se može smatrati saizvršiocem ovog gnusnog čina nad kojim se svaki dobronameran građanin Crne Gore gnuša i gadi. Najmanje što može učiniti ukoliko ne rasvetli sve detalje ovog pećinsko-nacionalističkog akta, jeste da konačno prestane sa provokacijama i mirno preda vlast“, navodi se u reakciji Demokrata Alekse Bečića.

„Pobeđene snage i dalje pokušavaju da sruše Ustav Crne Gore“

Reagovala je i „Prava Crna Gora“, a Marko Milačić objavio je na svom Fejsbuk profilu saopštenje u kojem se ističe da je „svaki polomljeni prozor na vratima džamije istovremeno polomljeni prozor na vratima Crkve“.

„Zna se ko je svoju predizbornu kampanju zasnivao na rušenju svetinja, pozivima na progon i teškim pretnjama. Vidimo da pobeđene snage i dalje pokušavaju da sruše Ustav Crne Gore, te da rade na otvorenoj destabilizaciji države“, piše, između ostalog.

Iz neformalne grupe „Bunt Crna Gora" najavili su, da će, ako policija odmah ne rasvetli taj slučaj "Srbi iz Pljevalja organizovati narodne patrole kako bi zaštitili svoje komšije od podmetačina DPS-a“.

Napad na pljevaljske muslimane je napad na svakog pljevaljskog hrišćanina i građanina Crne Gore, rekao je mitroplit Amfilohije.

"Ne mogu se oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore po osnovu verske pripadnosti. Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvetljeni, navodi na pomisao da se ovde ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama", kazao je Amfilohije.

Podsetimo, Mešihat Islamske zajednice Pljevlja obratio se juče Dritanu Abazoviću, lideru koalicije “Crno na bijelo”, ističući da u Pljevljima vladaju haos, bezakonje i mržnja prema pripadnicima nacionalnih manjina.

Abazović je juče posetio Pljevlja i pozvao na smirenje nastalih tenzija i izrazio nadu da će u budućem periodu Pljevlja ostati ono sto su oduvek i bila, a to je primer međuetničkog sklada, tolerancije  i suživota.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala