Nemački ministar: Kako će Evropa reagovati u vezi s Navaljnim zavisi od ponašanja Rusije

© AP Photo / Christoph Soeder / DPAKlinika Šarite v Berline
Klinika Šarite v Berline - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas pozvao je ruske vlasti da pronađu odgovorne za „trovanje“ blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog i privedu ih pravdi. Reakcija Evrope zavisiće od ponašanja Rusije, dodao je.

„Sada znamo da se radilo o napadu uz primenu hemijskog nervno-paralitičkog sredstva. Važno je da se u Rusiji sprovede istraga i odgovorni privedu pravdi“, rekao je nemački ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

On je dodao da će Berlin sa partnerima u NATO i EU u narednim danima razmotriti kako da reaguju na ovaj incident, a da će ponašanje Rusije biti presudno u donošenju odluke.

„Mi kategorički osuđujemo taj napad. Bez odlaganja ćemo informisati naše partnere u EU i NATO o novim informacijama. U narednim danima ćemo razmotriti kako da Evropa reaguje na odgovarajući način. Odluku ćemo doneti u zavisnosti od toga kako se bude ponašala Rusija“, rekao je Mas.

Ranije danas nemačka vlada je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala