Nemačka: Razdvojiti incident sa Navaljnim od „Severnog toka 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtPostavljanje cevi gasovoda "Severni tok 2"
Postavljanje cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slučaj Alekseja Navaljnog nije povezan sa izgradnjom gasovoda „Severni tok 2“, Berlin te slučajeve razmatra odvojeno, izjavila je zamenica portparola Vlade Nemačke Ulrike Demer na konferenciji za novinare u Berlinu.

„Možda ste pratili konferenciju za štampu kancelarke (Angele Merkel) u petak. Ona je takođe komentarisala ovu temu, ističući da jedno i drugo treba da razmatramo odvojeno. Ona je objasnila, kao što smo i mi ovde objašnjavali više puta da, po našem mišljenju, ‘Severni tok 2’ treba da bude završen, da je to u suštini ekonomski projekat u kojem učestvuju ekonomski predstavnici Rusije i Evrope“, istakla je Demerova odgovarajući na odgovarajuće pitanje predstavnika medija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je u ponedeljak izjavila da izgradnja „Severnog toka 2“ mora biti završena.

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, trenutno se nalazi na lečenju u berlinskoj klinici „Šarite“, čiji lekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Konkretna otrovna materija, prema saopštenju, još nije poznata. Kako je za Sputnjik izjavio šef odeljenja za anesteziologiju i reanimaciju Nacionalnog medicinskog centra „Pirogov“ Boris Teplih, ruski specijalisti odmah su proučili verziju nemačkih lekara i nisu je potvrdili. Prema njegovim rečima, oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci koja još uvek nije otkrivena.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra sumnjivom žurbu kojom su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija prihvatile verziju o trovanju Navaljnog. Prema ruskim diplomatama, Rusija se zalaže za detaljnu istragu incidenta.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala