Nemačka: Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“

© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni toksikolozi ustanovili su da je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“, tvrdi Vlada Nemačke.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

​On je istakao da je nemačka kancelarka Angela Merkel danas održala sastanak sa ministrima i da su usaglašeni koraci u svetlu novih podataka.

„Nemačka vlada najoštrije osuđuje ovaj napad“, rekao je Zajbert i dodao da će nemačko „Ministarstvo spoljnih poslova obavestiti ruskog ambasadora o rezultatima analiza (Navaljnog)“.

Kabinet nemačke vlade saopštio je da će obavestiti Evropsku uniju i NATO o rezultatima testiranja Navaljnog kako bi „razvili zajedničku reakciju“. Osim toga, planiraju da kontaktiraju Organizaciju za zabranu hemijskog oružja.

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, trenutno se nalazi na lečenju u berlinskoj klinici „Šarite“, čiji lekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Konkretna otrovna materija, prema saopštenju, još nije poznata.

Kako je za Sputnjik izjavio šef odeljenja za anesteziologiju i reanimaciju Nacionalnog medicinskog centra „Pirogov“ Boris Teplih, ruski specijalisti odmah su proučili verziju nemačkih lekara i nisu je potvrdili. Prema njegovim rečima, oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci koja još uvek nije otkrivena. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala