Lavrov: U Belorusiju stiglo oko 200 ekstremista, obučenih u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaProtesti ispred beloruske ambasade u Kijevu
Protesti ispred beloruske ambasade u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ima informacije da se sa teritorije Ukrajine vode aktivnosti u cilju destabilizacije situacije u Belorusiji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

„Postoje potvrđene informacije da se takve (destruktivne) aktivnosti vode sa teritorije Ukrajine. Tamo su aktivne i (organizacija) 'Trozubac Stepana Bandere', postoji i S14 (organizacija ukrajinskih nacionalista), nacionalni korpus, Desni sektor (zabranjen u Rusiji). Sve te strukture su aktivno uključene u izazivanje radikalnih akcija u Minsku i drugim beloruskim gradovima“, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini postoje kampovi za obuku takvih ekstremista.

„Prema našim procenama, trenutno se u Belorusiji nalazi oko 200 ekstremista, koji su obučeni na teritoriji Ukrajine“, saopštio je Lavrov.

Lavrov je dodao da se Belorusija prvi put suočila sa ozbiljnom pretnjom od destabilizacije.

„Belorusija se možda prvi put suočila sa ozbiljnom opasnošću od destabilizacije, što se odvija uz energične intervencije spolja. Osuđujemo taj pritisak koji sada niz stranih država pokušava da izvrši na zakonite vlasti Belorusije, istovremeno otvoreno podržavajući opoziciju“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sastanka sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejom.
Aleksandar Lukašenko u Baranovičah - Sputnik Srbija
Lukašenko: Neće biti građanskog rata u Belorusiji

Lavrov je upozorio da će Moskva kategorički suzbijati pokušaje organizovanja provokacija u Belorusiji.

„Oni koji pokušavaju da po svaku cenu izazovu nerede, kršenje zakona, oni odlično znaju da će ih takav nacionalni dijalog ostaviti na margini istorije. Zbog toga oni i pokušavaju da svedu sve na ekstremističke provokacije, pokušavaju da isprovociraju policiju...Mi ćemo kategorički suzbijati takve pokušaje, tim pre pokušaje da se iskoriste multilateralne strukture u kojima učestvuju Rusija i Belorusija za takve provokacije“, poručio je Lavrov.

On je dodao da je Moskvi sumnjiva ideja o spoljnom posredovanju prilikom rešavanja situacije u Belorusiji.

„Beloruskom rukovodstvu se nameću sumnjive ideje o posredovanju, uključujući i liniju OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju), koji i sam prolazi kroz duboku krizu i kome je neophodna reforma i koji se pokazao nesposobnim da izvršava svoje obaveze i da obezbedi međunarodno posmatranje izbora“, istakao je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, EU i NATO daju destruktivne izjave u vezi sa situacijom u Belorusiji.

„Izjavama OEBS-a se dodaje napetost na liniji EU, NATO, odakle dolaze prilično destruktivne izjave. Vidimo i aktivnost NATO-a u blizini beloruskih granica, koje su istovremeno granice Saveza Rusije i Belorusije“, rekao je Lavrov.

Moskva i Minsk će odgovoriti na pokušaje da se Belorusija „otrgne“ od Rusije

Moskva i Minsk će dostojanstveno i odlučno odgovoriti na pokušaje da se Belorusija „otrgne“ od Rusije, upozorio je ruski ministar spoljnih poslova.

„Kada oni, koji pokušavaju da zakomplikuju situaciju u Belorusiji, oni koji godinama pokušavaju da nespretnim koketiranjem sa Minskom otrgnu Belorusiju od Rusije, potkopaju osnove funkcionisanja Saveza Rusije i Belorusije – njima ćemo dostojanstveno, čvrsto odgovoriti činjenicama, zahtevima da odustanu od bilo kakvog mešanja u unutrašnje poslove te zemlje i polazeći od toga da se bilo kakvi problemi moraju rešavati na osnovu ustava Republike“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija smatra da su predsednički izbori u Belorusiji validni, što je i potvrdio nedavno ruski predsednik Vladimir Putin, i nada se da će se situacija u zemlji stabilizovati putem dijaloga, poštujući Ustav Belorusije i zakon.

„Smatramo da je inicijativa predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o održavanju ustavne reforme veoma obećavajuća. Verujemo, a i naši kontakti sa beloruskim prijateljima to potvrđuju, da takav politički proces može postati korisna platforma za nacionalni dijalog i može doprineti prevazilaženju aktuelne situacije i obezbediti normalizaciju situacije i stabilizaciju društva“, istakao je šef ruske diplomatije.

Nema potrebe za sastanke ruske strane sa predstavnicima Koordinacionog saveta opozicije Belorusije, dodao je Lavrov.

„Ne želim da dajem nikakve ocene, ali neka imena sa tog spiska, koji je objavljen kao sastav Koordinacionog saveta, su nam poznata. Jedan broj tih imena povezujemo sa pojedincima koji se zalažu za kulturni raskid sa Rusijom, za korišćenje parola belorusizacije u cilju ograničavanja ruskog jezika“, naglasio je ruski predsednik.

Pročitajte još:

Belorusija izbegla „obojenu revoluciju“

Moskva: Rusija se ne meša u poslove Belorusije, veći doprinosi rešavanju problema

Belorusija saopštila Kanadi konkretne dokaze spoljnog mešanja u poslove zemlje

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala