Kremlj: Spremni smo na saradnju s Nemačkom u slučaju Navaljni

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPeskov: Izjave ukrajinskog kontraadmirala – apsolutna glupost
Peskov: Izjave ukrajinskog kontraadmirala – apsolutna glupost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna za sveobuhvatnu saradnju s Nemačkom kako bi se rasvetlila situacija u vezi sa blogerom i opozicionarom Aleksejom Navaljnim, saopštio je Kremlj, ističući u isto vreme da Berlin nije dao odgovore na ranije upućene molbe ruske strane.
„Potvrđujemo da smo spremni i zainteresovani za punu saradnju s Nemačkom i razmenu podataka u vezi sa tom temom“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije danas nemačka vlada je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog.

Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Peskov je na pitanje novinara kako će Kremlj reagovati na izjave iz Berlina rekao da „u ovom trenutku ne mogu na odgovarajući način da reaguju“ i podsetio da je Državno tužilaštvo uputilo zvaničan dopis Nemačkoj računajući da će dobiti zvaničan odgovor.

„Naši lekari su takođe zvanično predložili da se izvrši razmena podataka  i za sada nisu dobili odgovor nemačkih kolega“, dodao je on.

Portparol Kremlja je, takođe, naglasio da je pre transporta Navaljnog u Berlin u Rusiji bio sproveden čitav kompleks analiza u skladu sa svim međunarodnim standardima i da nije ustanovljen prisustvo nikakvog otrova.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala