Pljevljaci na litiji - Sputnik Srbija

„Možda ćemo u litije i za džamije“: Srbi u Crnoj Gori u odbrani islamskih svetinja /foto, video/

Pratite nas
Strah režima Mila Đukanovića od gubitka vlasti u Crnoj Gori obistinio se pre tri dana, ali da odlazak sa vlasti DPS i njenih partnera neće proteći glatko svedoče poslednji događaji u Crnoj Gori.

Na delu je pokušaj prekrajanja izborne volje građana i, prema ocenama mnogih, raspirivanje podela i mržnje u crnogorskom društvu. U prostorijama Opštinske izborne komisije (OIK) Podgorica bila je i policija koja je ispitivala slučaj skrivanja kupona sa glasačkog mesta od strane ovlašćenih predstavnika DPS-a. Kasnije je uhapšena Milena Orlandić, koja je u ime DPS vršila uvid u izborne materijale, pod sumnjom da je pokušala da skloni dva kontrolna kupona biračkih mesta kako se ne bi slagali sa brojem glasačkih listića.

Građanski pokret URA javio je da se i u Kotoru isto dešava krađa kupona sa glasačkog mesta. Ranije su kamenovane prostorije Islamske zajednice u Pljevljima i ostavljena je jeziva poruka na vratima.

Uz sve to, za 6. septembar najavljeno je okupljanje pristalica dosadašnjeg režima, a poziv za skup masovno je deljen sa zvaničnih naloga DPS-a.

Posle napada na prostorije Islamske zajednice, javila su se brojna udruženja Srba u Crnoj Gori, velikodostojnici i sveštenici SPC, koji su ponudili podršku i pomoć u odbrani od provokacija, želeći da zaštite komšije druge vere.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 02.09.2020
Aleksa Bečić - Sputnik Srbija

Predsednik Demokrata Aleksa Bečić kazao je večeras u Pljevljima da su svi funkcioneri te partije na čelu sa njim spremni da čuvaju sve objekte Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Želeo sam da dođem i da i ličnim prisustvom, u društvu i Hasana i Mensura i Smaja i svih drugih naših funkcionera i članova Demokrata iz Pljevalja pošaljem, još jednom poruku podrške i zaštite našoj braći islamske veroispovesti u Pljevljima. Mir, suživot, izdizanje iznad podela, tolerancija, solidarnost... jesu nešto što je nasušna potreba našeg društva. To je nešto što želi ogromna većina, ubedljiva većina svih građana Crne Gore, svih vera i nacija. Zato ja pozivam na mir, na hladnu glavu, na mudrost, da se na ove pokušaje udbaških provokacija i jeftinih rukopisa koje smo mnogo puta gledali dosad odgovori dostojanstveno, odgovori mudro”, rekao je Bečić.

Istakao je da je ovo pokušaj da se skrene fokus sa ključne teme, a to je „da je u nedelju veče ispisana, istorija u Crnoj Gori“.

„I da zaključim: kao što su Albin Ćeman i Dženan Kolić stali, kada je trebalo, u zaštitu crkava u Crnoj Gori, tako smo mi, danas, ovde, da stanemo, zajedno sa našom braćom, u zaštitu svake džamije u Crnoj Gori, svakog objekta Islamske zajednice, tako da taj ko, eventualno, pomišlja ili je pomišljao da krene na neku džamiju ili da krene da ugrozi pravo pripadnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, prvo će morati da udari na Aleksu Bečića“, rekao je lider Demokrata.

22:37 02.09.2020
21:53 02.09.2020

Imam u Herceg Novom, efendija Husein Hodžić, izjavio je povodom napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima da su, sve do predaje vlasti, sadašnja vlast i njeni predstavnici obavezni da održavaju i sprovode red u Crnoj Gori.
„Očekujem od svih političkih struktura, i poraženih i pobednika na održanim parlamentarnim izborima, da porade na smirivanju ekscesnih tenzija i situacija. Ovo se posebno očekuje od srpskog bloka, a da ne govorim da to treba da čine još više oni iz vladajućih struktura, posebno dosadašnji bošnjački ministri“, naveo je Hodžić.
Hodžić je istakao da je pobeda opozicije čista i poštena i da je „sramota DPS-a, koji bi sada protestima da povrati ono što je viteškom izbornom borbom svih protiv svakoga, izgubio, osim ako je najavljeni miting opet ono što je bio i Zakon o slobodi veroispovesti, nešto što je došlo od spoljnog faktora, da nas opet zavadi“.
„Svim srcem želim, kao što želim i samome sebi, da napokon zavlada mir i pravda u Crnoj Gori. Poraženi treba da čestitaju pobednicima, a ne da pozivaju na kontramitinge“, naveo je Hodžić, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

21:14 02.09.2020
Glasačko mesto u Podgorici - Sputnik Srbija
Uhapšena predstavnica DPS-a
20:49 02.09.2020

U Podgorici je, na inicijativu DPS-a, održan sastanak na kom su pored lidera te partije, učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI, prenose „Vijesti“.

U saopštenju DPS-a ističe se da je na sastanku „jednoglasno dogovoreno zajedničko delovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru“.

Navode da su lideri ovog bloka jednoglasni u stavu da je on „otvoren i za druge partije sličnih programskih opredeljenja, ali kao i za sve progresivne društvene snage i pojedince koji su spremni da u novonastalim okolnostima u kojima može biti ugrožena nezavisnost i samostalnost Crne Gore doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva“.

20:21 02.09.2020

U odbranu islamskih svetinja, koje su poslednjih dana napadane u Crnoj Gori, stali su brojna srpska udruženja, sveštenici SPC, Srbi u Crnoj Gori.

Tako su, posle sveštenika i Zdravka Krivokapića, koji su posetili Pljevlja kako bi podržali tamošnje muslimane posle incidenata u tom gradu, u zaštitu komšijskih svetinja stali i Beranci i Nikšićani. Korisnici društvenih mreža komentarisali su ovu međuversku i međunacionalnu podršku pred provokacijama i rečima „možda ćemo u litije i za džamije“, aludirajući na odbranu svetinja SPC. Time su, kako navode, iskazali podršku komšijama druge vere koji su se našli na meti provokacija kako bi se izazvali incidenti i napravio haos posle poraza vladajuće DPS na izborima.

19:35 02.09.2020

Predstavnici udruženja „Sveti Sava“ zabrinuti zbog napada na imovinu Islamske zajednice u Pljevljima ponudili su da zaštite imovinu muslimana u Bijelom Polju

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje, Haris Kurtćehajić glavni imam Enis ef. Burdžović i imam Mensur ef. Kasumović razgovarali su sa  predstavnicima NVO „Srpsko društvo Sveti Sava“, prenose „Vijesti“.

„Zahvalivši na želji da se tenzije smire istaknuta je obostrana zainteresovanost na tom planu. Uvek je isticano da je Bijelo Polje primer multiverske i multietničke tolerancije, a sada je prilika da se to stvarno i dokaže. Predstavnici udruženja „Sveti Sava“ zabrinuti zbog napada na imovinu Islamske zajednice u Pljevljima ponudili su da zaštite imovinu muslimana u Bijelom Polju. Zahvalivši se na takvoj ponudi, predstavnici Medžlisa su zaključili da u ovom trenutku čvrsto veruju u dobre komšijske odnose i smatraju da nasrtaja na vakufsku imovinu u Bijelom Polju neće biti“, piše na Fejsbuk stranici Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje.

Kažu da zastrašivanjima, podizanju tenzija i mržnji nema mesta među ljudima koji žive i planiraju da žive u Bijelom Polju, nemaju rezervni rodni grad ni rezervnu domovinu.

„Bijelo Polje neka ostane kao i do sada, primer gde se različitost uvažava i poštuje, a svi muslimani i pravoslavci imaju dužnost da to sada potvrde. Takođe, ovim putem apelujemo da niko ne pokušava davati izjave u ime Islamske zajednice mimo njenih zvaničnih i legitimnih predstavnika“, poručili su na Fejsbuk stranici Medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje.

14:18 02.09.2020

Povodom događaja u Pljevljima, na svom profilu na Fejsbuku oglasio se biši muftija i aktuelni ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Hamdi Jusufspahić.

14:02 02.09.2020

Mladi koalicije "Za budućnost Crne Gore" protestovali su danas kratko ispred Centra bezbjednosti (CB) Pljevlja odakle su pozvali načelnika CB Pljevlja Dragana Slavulja i komandira stanice policije Milana Jovića da kažu imena izgednika, incidenata koji su se posljednjih dana dešavali u Pljevljima.

"Mi osnovano tvrdimo da je ovo djelo državne bezbjednosti. Komandir Jović i Slavulj znaju ko su izgrednici, postoje snimci. Mi imamo snimke. Ako oni ne budu rekli mi ćemo javno izaći i kazati ko je ovo uradio, ovo nedjelo u Pljevljima.

Padom režima Mila Đukanovića, Muslimani i Bošnjaci nisu izgubili u Pljevljima već su dobili svi časni i pošteni ljudi. Izgubili su isključivo pljačkaši, kriminalci, ucjenjivači, i trgovci ljudskim dušama“, rekao je ljekar Dario Vraneš, ispred koalicije "Za budućnost Crne Gore".

14:00 02.09.2020

Najoštrije osuđujemo napad na Islamsku vjersku zajednicu u Pljevljima. Budući da zbog trenutnih administrativnih procedura na granici nismo u mogućnosti da lično posjetimo Islamsku zajednicu i izrazimo naše saosjećanje povodom nemilih događaja, to će danas učiniti naši sveštenici iz Pljevalja.

 

Episkop mileševski Atanasije  - Sputnik Srbija

Čin kamenovanja Islamske zajednice u Pljevljima izazvao je u našem srcu neizmjernu tugu, kao i u svakom pravoslavnom hrišćaninu Mileševske eparhije. Kamen bačen na Islamsku zajednicu je istovremeno i kamen bačen na Manastir Svetu Trojicu. 

Molimo se Bogu da unese mir u svako uznemireno srce i da stane na put zlim ljudima koji bezočno udaraju na islamske svetinje.  Pozivamo nadležne organe da što prije otkriju počinioce i kazne ih po zakonu.

13:28 02.09.2020

Nepoznati vandali oštetili su protekle noći ulazna vrata crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu, u Bijelom Polju.

"Verujemo da se radi o isceniranim provokacijama pojedinaca i pozivamo vernike da ne nasedaju na njih", kazao je paroh bjelopoljski, sveštenik pri ovome hramu Milosav Jovanović.

Vandali su, kazao je, oštetili bravu, ali nisu uspeli da otvore crkvu, prenele su podgoričke Vijesti.

13:27 02.09.2020
13:26 02.09.2020

Pozivamo odlazeću vlast da pokaže makar malo dostojanstva i da prihvate poraz na nedjeljnim izborima, a ne da se u očajanju ponovo bave prevarama, poručio je jeddan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić reqgujući na pokučaj krađe glasačkih kupona jedne od aktivistkinja DPS-a

“Jadno i bijedno djeluje njihova namjera da krađom kupona sa biračkih mjesta i otimanjem izbornog materijala nekako umanje i oskrnave veliku pobjedu naroda od 30. avgusta. Pošto su uhvaćeni na djelu, vjerujem da znaju i to da, osim sramote koju nanose sebi i svojim porodicama, ovakvim nepočinstvima ulaze u zonu krivične odgovornosti”, kazao je Mandić.

On je doddao da je ovo je slika jednog režima kome su manipulacije u krvi, I za koji pravila postoje samo zato da bi ih kršili, te da oni ne žele da poštuju ono što važi za sve, već da to izigraju i obesmisle.

13:20 02.09.2020

Jedna od ovlašćenih predstavnica Demokratske partije socijalista (DPS) pokušala je svjesno da skloni kontrolne kupone biračkih mjesta kako bi došlo do poništavnja glasanja na tom biračkom mjestu, saopštio je kandidat za poslanika platoforme „Crno na bijelo“, Miloš Konatar.

On je obijasnio da je izvjesna M.O. to uradila na biračkom mjesto kod bulevara Save Kovačevića u Podgorici, gdje je glasalo oko hiljadu građana, na način što je jedan kupon bacila ispod stopala, a drugi ispod stolice.

“DPS je imao motiv da prilikom pregleda otuđi kontrolne kupone kako se ne bi slagali sa brojem glasačkim listića, čime bi se stvorili uslovi za poništavanje glasanja sa tog mjesta”, kazao je Konatar.

Konatar je naglasio da se radi o najvećem prekršaju, te da su u DPS svjesni toga pokušali da prekroje izbornu volju građana

13:18 02.09.2020

Nakon sinićnjeg napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima reagovali su aktvisti koalicije "za budućnost Crne Gore" uz poruku - "Ako treba ovih dana branićemo islam s' vama!"

Iz Demokratske Crne Gore takođe su reagovali poručivši da će predstavnici, aktivisti i simpatizeri Demokrata danonoćno motriti i organizovati čuvanje Husein pašine džamije, objekata Islamske zajednice kao i svih ostalih svetinja sugrađana islamske vjeroispovijesti.

Iz opštinskog odbora Demokrata naveli su da odlazeći režim u Pljevljima već treći dan pokušava da izazove vjersku i nacionalnu netrpeljivost i da napravi razdor među komšijama i prijateljima.

13:17 02.09.2020
13:16 02.09.2020
13:14 02.09.2020

Više pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala