Poruka iz Bundestaga: Trovanje Navaljnog moguće samo uz učešće Vlade Rusije

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaBundestag
Bundestag - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trovanje Navaljnog bilo je moguće samo uz učešće Vlade Rusije, smatra predstavnik nemačke frakcije u Bundestagu CDU/CSU.

Nervno-paralizujući agens iz grupe „Novičok“ kojim je otrovan Navaljni teško je nabaviti i može se dobiti samo u specijalizovanim laboratorijama, izjavio je portparol paralamentarne grupe za spoljnu politiku CDU/CSU Jurgen Hart.

„Zbog toga je za parlamentarnu grupu CDU/CSU očigledno da je ova otrovna supstanca mogla da se kupi i proizvede samo uz pomoć Vlade Rusije“, istakao je Hart.

„Detaljna analiza specijalne laboratorije Bundesvera ne ostavlja sumnje da je Aleksej Navaljni, kao i Sergej Skripalj pre toga, otrovan visoko efikasnim otrovom iz grupe ‘Novičok’. Ovo potvrđuje naše najgore strahove. Ovaj otrov je teško proizvesti i može da dođe samo iz visoko specijalizovanih laboratorija“, naveo je Hart.

Frakcija CDU/CSU ne isključuje mogućnost uvođenje novih sankcija Rusiji zbog situacije sa trovanjem ruskog blogera Navaljnog, dodao je Hart.

„Nemačka bi, zajedno sa drugim državama Evropske unije, trebalo da izradi zajednički stav prema Rusiji, koji ne isključuje dalje sankcione korake“, precizirao je on.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala