Brisel: Ruska vlada da sprovede detaljnu i transparentnu istragu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija
Zgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj kaže da Unija pomno prati situaciju  u vezi s ruskim blogerom Aleksejom Navaljnim i da od ruske vlade očekuje da sprovede detaljnu i transparentu istragu.
„Evropska unija najodlučnije osuđuje trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Primena hemijskog oružja u bilo kojim okolnostima je nedopustiva i predstavlja kršenje međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju visokog evropskog zvaničnika.

Važno je, kaže Borelj, da ruska vlada sprovede detaljnu i transparentnu istragu pokušaja ubistva Navaljnog. On dodaje da odgovorni moraju biti privedeni pravdi.

Ranije danas nemačka vlada je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog.

Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala