Beloruska opozicija želi da raspravlja o novom ustavu

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMiting vozle zdaniя Nacionalьnoй Belteleradiokompanii v Minske
Miting vozle zdaniя Nacionalьnoй Belteleradiokompanii v Minske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koordinacioni savet opozicije Belorusije insistira na tome da o novoj verziji ustava, o čijoj reformi je govorio predsednik Aleksandar Lukašenko, vlasti zemlje treba da razgovaraju sa javnošću i savetom, izjavila je članica Prezidijuma Koordinacionog saveta Marija Kolesnjikova.

„Insistiraćemo da rasprava o ovoj ustavnoj reformi uključuje, između ostalog, i civilno društvo i Koordinacioni savet, ali tek nakon što (beloruske vlasti ispune) tri naša zahteva – slobodu za političke i ostale zatvorenike, novi pošteni izbori i istraga mučenja i zločina“, rekla je Kolesnjikova za radio „Eho Moskve“.

Prema njenim rečima, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u poslednje vreme govori o ustavnoj reformi, ali niko u Belorusiji ne zna „šta on pod tim podrazumeva i koje bi tačke tamo mogle biti razmotrene“. „I, opet, o njima je počeo da govori tek nakon pritiska društva“, istakla je ona.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: U Belorusiji neće biti nikakvog dijaloga pod pritiskom ulice

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će nacrt ažuriranog ustava zemlje biti upućen na javnu raspravu pre referenduma.  

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala