Američki senator: Obustavite „Severni tok 2“ zbog Navaljnog

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteProtivnik američkog predsednika Donalda Trampa dolazi ispred zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu za vreme suđenja za Trampov opoziv
Protivnik američkog predsednika Donalda Trampa dolazi ispred zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu za vreme suđenja za Trampov opoziv - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki senator Tom Koton, istaknuti protivnih projekta gasovoda „Severni tok 2“ pozvao je, u svetlu najnovijih događaja u vezi s ruskim blogerom i opozicionarom Aleksejom Navaljnim, da se obustavi izgradnja gasovoda kao način da se utiče na Rusiju.

„Zaustavite gasovod da biste privoleli Ruse na odgovornost“, napisao je je ovaj republikanac iz Arkanzasa na Tviteru.

Koton je jedan od trojice senatora koji su uputili direktno pismo s pretnjama nemačkoj kompanije „Zasnic“ koja učestvuje u izgradnji gasovoda.

Ranije danas nemačka vlada je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog.

Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Senator, pukovnik GRU Aleksej Kondratjev, izneo je ranije danas mišljenje da informacije o Alekseju Navaljnom koje je iznela nemačka vlada predstavljaju provokaciju koja, uz situaciju u Belorusiji, može da bude deo iste kampanje protiv Rusije.

Kondratjev smatra i da iza ove provokacije mogu da stoje SAD kako bi se obustavio projekat „Severni tok 2“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, međutim, obećala je da će projekat „Severni tok 2“ biti završen uprkos pretnjama sankcijama trojice američkih senatora operatoru luke nemačkog grada Zasnic.

Projekat  „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Američki Stejt department ranije je uključio „Severni tok 2“ i „Turski tok“ u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala