Ambasada Rusije u Berlinu: Izbegavajte politizaciju incidenta sa Navaljnim

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaUlaz u ambasadu Rusije u Berlinu
Ulaz u ambasadu Rusije u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nije predalo ambasadoru Rusije u Berlinu nikakve suštinske činjenične informacije o slučaju Alekseja Navaljnog, navodi se u saopštenju ruske diplomatske misije u Nemačkoj i dodaje da je Rusija pozvala partnere da izbegavaju politizaciju ovog incidenta.
„Ambasador Ruske Federacije u Nemačkoj pozvan je 2. septembra 2020. u Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke i informisan o sadržaju izjave Savezne Vlade Nemačke o takozvanom ‘slučaju Navaljni’. Pri tome, ambasadoru nisu predate nikakve suštinske činjenične informacije“, navodi se u saopštenju ambasade.

Takođe se navodi da ruska ambasada čeka da nemačka strana najhitnije odgovori na zahtev ruskog Državnog tužilaštva od 27. avgusta za pravnu pomoć u slučaju opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ambasada je precizirala da je Rusija pozvala „partnere da izbegavaju politizaciju ovog incidenta i da se oslanjaju isključivo na pouzdane činjenice“, za koje se očekuje da će biti predati „u najskorije vreme“. Rusija računa na „punu saradnju i razmenu informacija korišćenjem postojećih bilateralnih pravnih mehanizama“, ističe se u saopštenju.

Ambasador Sergej Nečajev ranije je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, gde su mu izneti rezultati istraživanja koje je nemačka strana sprovela u slučaju hospitalizacije Navaljnog.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ponovila je, takođe, da ruska strana od Nemačke nije dobila nijedan dokument o stanju Navaljnog.

„Sada je 20.30 po moskovskom vremenu i do ovog časa ruska strana nije dobila nikakav materijal o tom pitanju, ali ni po ranije upućenim pitanjima, koja je formulisalo Državno tužilaštvo, kao ni na ranije upućena pisma ruskih lekara, kao ni u vezi izjava nemačke strane danas. Osim ponovnih političkih deklaracija..ničega nema. Nemamo na šta da odgovorimo“, rekla je ona u izjavi za TV „Rusija 24“.

Dodala je da ni ruskom ambasadoru u Nemačkoj nisu predočeni nikakvi podaci, ni materijali, ni zaključci..

Ništa. Pa je zato čudna izjava nemačke strane o tome da očekuju neki odgovor od Rusije, ruskih kolega. Odgovor na šta? Na koji konkretno materijal, informaciju? O čemu se radi ne mogu da razumem“, istakla je ona.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala