Agencija: Amerika nema razloga da sumnja u zaključak Berlina da je Navaljni otrovan „novičokom“

© AP Photo / Alex BrandonBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države nemaju razloga da sumnjaju u zaključak nemačkih vlasti da je ruski bloger Aleksej Navaljni otrovan „novičokom“, javlja agencija Rojters pozivajući se na izvore u vlasti.

U isto vreme iz Bele kuće poručuju da su SAD duboko zabrinute zbog zaključaka nemačkih vlasti i da će zajedno sa saveznicima učiniti sve da odgovorni budu privedeni pravdi.

Trovanje Navaljnog je za svaku osudu. Rusija je ranije već primenjivala hemijsko nervno-paralitičko sredstvo ‘novičok’. Sarađivaćemo sa saveznicima i međunarodnom zajednicom kako bi ti ljudi u Rusiji bili privedeni pravdi ma kuda vodili dokazi. I uvešćemo ograničenja na sredstva njihovog zlonamernog delovanja“, rekao je predstavnik Saveta za bezbednost Bele kuće Džon Uliot.

Ranije danas nemačka vlada je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe „Novičok“.

Na inicijativu bolnice „Šarite“ specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog.

Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe „Novičok“, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala