Studenti na ulicama u Minsku: Uhapšeno nekoliko osoba /video/

© Sputnik / Viktor TolochkoHapšenje studenata u Minsku
Hapšenje studenata u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova školska godina u Minsku počela je nedozvoljenim protestima, a na ulice su danas izašli studenti nekoliko prestoničkih fakulteta. Policija je razbila proteste i uhapsila nekoliko ljudi.

Na ulicu su izašli studenti Beloruskog državnog univerziteta (BGU) i Lingvističkog univerziteta. Prvi su se okupili pored zgrade BGU i skandirali parole i aplaudirali.

Pored njih je bilo raspoređeno nekoliko policajaca koji su zahtevali da se raziđu, ali studenti nisu reagovali. Na lice mesta je stiglo policijsko pojačanje, nakon čega su se studenti razbežali. Deo je pobegao u zgradu univerziteta. Nakon nekoliko minuta policija je otišla.

Pored Lingvističkog univerziteta takođe su se okupili studenti. Kada su stigli pripadnici specijalnih snaga, deo demonstranata se razbežao, deo je ušao u zgradu univerziteta, nije bilo hapšenja.

Međutim, nekoliko desetina studenata je ostalo napolju. Policija je tražila da se raziđu, ali nisu želeli. Deo studenata su silom naterali u zgradu univerziteta i zaključali.

Portparolka Glavne uprave policije u Minsku Natalija Ganusevič je potvrdila da je nekoliko osoba uhapšeno, ali nije precizirala o kom broju je reč. 

„Ljude ne kidnapuju kako pišu pojedini mediji, već ih privode pripadnici policije. Pre toga se predstave i objasne razloge privođenja. Sve se odvija isključivo u zakonskim okvirima“, rekla je Garusevičeva.

Nakon toga je nekoliko stotina studenata ponovo formiralo kolonu i izašlo na Trg nezavisnosti. Policija ih za sada ne ometa.

Studenti protestuju protiv nasilja i protiv rezultata predsedničkih izbora u zemlji.

Ministarstvo obrazovanja Belorusije objavilo je saopštenje na Telegramu u kome pozivaju studente da se bore za svoja prava samo mirnim putem i u skladu sa zakonom, jer se samo tako može postići mir i bezbednost za sve.

Pročitajte još:

Lukašenko: Sa Putinom ću sačuvati otadžbinu od Bresta do Vladivostoka

Lukašenko: Neće biti građanskog rata u Belorusiji

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala