Šta sve mogu tenkovi i oklopna vozila koje Srbija dobija od Rusije

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaTenk T-72B3 na vojnoj vežbi u okviru foruma "Armija 2018"
Tenk T-72B3 na vojnoj vežbi u okviru foruma Armija 2018 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija će u okviru vojno-tehničke pomoći dobiti od Rusije 30 tenkova T-72B3 i 30 modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2, od kojih su neki već stigli u našu zemlju, a ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenjuje da to oruđe ima brojne prednosti i odgovara uslovima Balkana.

Ekspert smatra da tenkovi T-72B3, koje će Rusija isporučiti Srbiji, imaju neke pluseve u odnosu na srpsku verziju tenkova M-84AS1, koje Boldirjov smatra „najboljom modernizacijom tenka T-72 izvedenom van Rusije“.

Savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni

Boldirjov je rekao da će ruske isporuke povećati broj tenkova iz porodice T-72 u srpskoj vojsci.

Tenk T-72 - Sputnik Srbija
Ruski tenk T-72 — zvezda parade u Nišu

„T-72B3 i najnovija srpska verzija M-84 ne samo da imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, već imaju i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji. Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država“, rekao je Boldirjov za Sputnjik.

Stručnjak je dodao da T-72B3 nadmašuje srpsku modernizaciju T-72/ M-84 uglavnom u pogledu oklopne zaštite, dok je snaga motora približno ista i na srpskoj i na ruskoj verziji.

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Uđi u bazu fotografijaVerzija ruskog T-72 koju dobija Srbija bolje je oklopljena nego naš M-84
Šta sve mogu tenkovi i oklopna vozila koje Srbija dobija od Rusije - Sputnik Srbija
Verzija ruskog T-72 koju dobija Srbija bolje je oklopljena nego naš M-84

„Istovremeno, M-84AS1 ima bolju zaštitu kupole od ruskog modela i odličan sveobuhvatan sistem osmatranja. Takođe, dobio je i mogućnosti da vrši gađanje iz protivavionskog mitraljeza sa daljinskim upravljanjem. Ostale razlike između ove dve varijante modernizacije T-72 nisu toliko značajne. Danas je M-84AS1 najbolja modernizacija tenkova T-72 van Rusije“, podvkao je ruski ekspert.

Nova oprema na modernizovanom oklopnom vozilu 

Govoreći o isporuci modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2, Boldirjov  je naglasio da je njihova vatrena moć neznatno slabija u odnosu na rusku tehniku.

Tenk T-72B3 - Sputnik Srbija
Spreman za dvoboj: Koliko brzo „poteže“ ruski tenk koji će dobiti Srbija /video/

„Modernizovani BRDM-2MS, koje Rusija isporučuje Srbiji, imaju veće vatrene mogućnosti zahvaljujući ugrađenom stabilizatoru naoružanja i novim nišanskim spravama, koje imaju mogućnost i noćnog gađanja. Takođe, imaju i poboljšanu zaštitu od neprijateljske vatre, video kamere za osmatranje i nova sredstva za vezu. Za realizaciju namenskih zadataka izviđanja to vozilo odgovara Srbiji, uzimajući u obzir realne izazove, rizike i pretnje njenoj bezbednosti“, rekao je ekspert.

Boldirjov je napomenuo da je deo tehnike u okviru vojno-tehničke pomoći od Rusije već dopremljen u Srbiju, kako je ocenio, radi upoznavanja i obuke posada.

„U narednom periodu treba da bude isporučena i ostala tehnika“, zaključio je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala