Ruski jezik polako nestaje iz ukrajinskih škola

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUDeca u školi
Deca u školi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od 1. septembra sve škole u Ukrajini u kojima se nastava odvijala na ruskom jeziku obavezne su da od petog razreda nastavu drže na ukrajinskom. Pritom, škole za druge nacionalne manjine, čiji su jezici zvanični u EU, još tri godine će držati nastavu na svojim jezicima.

Od 1. septembra u Ukrajini će biti aktivna tri modela učenja ukrajinskog jezika. Prvi je predviđen za autohtone narode Ukrajine koji ne žive u svojoj jezičkoj sredini i koji nemaju svoju državu, pre svega krimske Tatare. Za njih će se do određenog doba nastava odvijati na njihovom jeziku, dok će uporedo učiti ukrajinski jezik.

Drugi model je predviđen za škole sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina, koji se odnose na jezike EU. Taj model može biti različit, na primer, nastava na maternjem jeziku uporedo sa učenjem ukrajinskog u osnovnoj školi. Međutim, broj predmeta čija se nastava odvija na ukrajinskom se svake godine povećava. U srednjoj školi bar 60 odsto predmeta mora biti na ukrajinskom jeziku.

Treći model nastave je namenjen na ostale nacionalne manjine, uključujući i Ruse. Za takve zajednice nastava u osnovnoj školi će se odvijati na njihovom maternjem jeziku, uporedo sa učenjem ukrajinskog, dok će od petog razreda najmanje 80 odsto predmeta biti na ukrajinskom.

Državni jezik u Ukrajini je ukrajinski. Pritom, Ustav zemlje garantuje slobodan razvoj, korišćenje i zaštitu ruskog jezika i drugih jezika nacionalnih manjina. Prema zvaničnim podacima iz 2001. godine, 29,6 odsto stanovništva Ukrajine se izjasnilo da im je ruski jezik maternji, dok su istraživanja pokazala da od 43 do 46 odsto stanovništva kod kuće govori ruski jezik.

 

Vrhovna rada Ukrajine je 2017. godine usvojila zakon koji predviđa da se nastava u svim srednjim školama odvija na ukrajinskom jeziku. Ove godine skupština je donela novi zakon u kome su detaljno određena pravila za prelazak na nastavu na ukrajinskom jeziku. Prema podacima Ministarstva za obrazovanje i nauku, na kraju školske godine u zemlji je bilo aktivno 125 državnih škola u kojima se nastava odvijala na ruskom jeziku, kao i 43 privatne škole.

Rusija je pozvala međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava UN, OEBS-a i Saveta Evrope da reaguju na postupke ukrajinskih vlasti zbog diskriminacije ruskog jezika.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala