Počela škola, prvi čas posvećen kovidu - preporuka da se nastava što više održava u prirodi

© AP Photo / Darko VojinovicPripremanje učionice za dolazak đaka
Pripremanje učionice za dolazak đaka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas počinje nastava u školama, a prvi čas biće posvećen kovid infekciji, ali će se o virusu korona govoriti i na časovima razredne nastave, građanskom vaspitanju, biologiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naveo da se u školama moraju poštovati sve mere, i da đake treba stalno opominjati da nose maske, drže fizičku distancu...

Škole su dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

„Na svakih 15 dana radićemo presek stanja u školama. Na osnovu toga davaćemo preporuke kako će se raditi od 15. septembra, kako od 1. oktobra. Ne smemo da idemo prebrzo“, rekao je Šarčević.

Problem u školama sa velikim brojem učenika predstavlja organizovanje produženog boravka te će, prema rečima ministra, morati da se iznađu bolja rešenja, prenosi Tanjug.

Što se tiče održavanja higijene u školama, Šarčević je naveo da ima dovoljno sredstava za dezinfekciju, da će škole detaljno da se čiste ujutro i uveče, a da će između smena biti obavezno provetravanje, dezinfekcija klupa, kao da će biti pojačana higijena fiskulturnih sala.

Dok je lepo vreme savet učiteljima i nastavnicima je, kad god to mogu, časove realizuju u prirodi i školskom dvorištu.

Ukoliko se pojavi u školi dete koji ima simptome kovid 19 infekcije, ministar kaže da svaka škola mora da ima prostor za izolaciju.

Časovi će zbog epidemije trajati 30 minuta, a đaci će u školu morati da dolaze sa maskama, dok su za one koji zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeni viziri.

Po preporuci Kriznog štaba za suzbijanje Kovida 19, odeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe.

Inače, 97 odsto roditelja opredelilo se da im deca prate nastavu u školi, a samo tri odsto se izjasnilo da žele da im deca ostanu kod kuće i prate nastavu na daljinu.

Za učenike čiji su se roditelji opredelili da prate nastavu od kuće ocenjivanje mora biti u školi i ti đaci će dolaziti u školu na proveru znanja u zakazanom terminu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala