MUP Belorusije: Novinari privedeni u Minsku ostaju u pritvoru do jutra

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije
Zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novinari koji su privedeni na današnjem protestu u Minsku u Okružnu upravu policije, ostaće tamo do jutra, saopštila je za Sputnjik portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije Olga Čemodanova.
 „Novinari i dalje ostaju u policijskoj upravi. Ostaće tamo do jutra“, rekla je portparolka.

Ona nije objasnila razloge zbog kojih su novinari ostali u policijskoj stanici, napominjući da se informacije još utvrđuju.

Zbog privođenja novinara oglasila se Belorusko udruženje novinara koje traži hitno oslobađanja privedenih kolega.

„Udruženje zahteva hitno oslobađanje pritvorenih kolega! Ovo je grubo kršenje zakona!“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Udruženja.

Dopisnika ruske agencije RIA Novosti i nekoliko njegovih kolega pritvorili su u blizini stadiona „Dinamo“, gde su pripadnici snaga za specijalne namene prethodno privodili studente koji su protestvovali. Novinar ruske agencije i jedan reporter beloruske televizije NTV kasnije su pušteni, a u pritvoru je ostalo još šest novinara iz Belorusije.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala