Moskva: Rusija se ne meša u poslove Belorusije, već doprinosi rešavanju problema

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskva uzvaraća Češkoj: Dvoje čeških diplomata do 17. juna da napuste Rusiju
Moskva uzvaraća Češkoj: Dvoje čeških diplomata do 17. juna da napuste Rusiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se ne meša u poslove Belorusije, već doprinosi rešavanju problema, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov komentarišući izjave Vašingtona o mogućim sankcijama Moskvi.

„Nismo se mešali i ne mešamo se u poslove Belorusije, mi doprinosimo rešavanju problema sa poštovanjem mogućnosti da Belorusi sami reše svoje probleme. A čuti ovakve signale i ne prvi put od Sjedinjenih Američkih Država, koje se neprekidno mešaju u poslove drugih država i to na najbezobzirniji i najgrublji način, ne doživljavamo to kao nešto neobično “, rekao je Rjabkov.

Zamenik ministra smatra da Sjedinjene Američke Države, umesto što šalju upozorenja o Belorusiji, treba toj zemlji da dozvole mogućnost da sama reši situaciju onako kako ona smatra da je potrebno.  

Ranije je agencija Rojters javila da bi Vašington mogao da uvede nove sankcije Moskvi u slučaju „otvorenog mešanja“ Rusije u poslove Belorusije.

Pomoć Rusije 

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji formirana rezervna jedinica snaga bezbednosti za pomoć Belorusiji, koja će biti upotrebljena ukoliko bude potrebno. Ruski lider istakao je da je to učinio na inicijativu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Predsednik je podsetio da Moskva ima obaveze prema Minsku u oblasti bezbednosti u okviru Savezne države i ODKB.

Sam beloruski lider je za mešanje u unutrašnje poslove zemlje optužio zapadne zemlje. On smatra da se protesti u zemlji vode iz inostranstva. Zahvaljujući trenutnoj situaciji, naglasio je Lukašenko, zaključio je ko je zaista bliski saveznik zemlje.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala