Makron u poseti Libanu, demonstracije u Bejrutu /video/

© AP Photo / Gonzalo FuentesFrancuski predsednik Emanuel Makron u poseti Libanu
Francuski predsednik Emanuel Makron u poseti Libanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron posetio je Liban drugi put nakon stravične eksplozije u luci u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 190 osoba. Istovremeno, u libanskoj prestonici održavaju se protesti organizovani povodom 100 godina od stvaranja preteče savremenog Libana.

Protesti na Trgu mučenika organizovani su na stogodišnjicu proglašenja države Velikog Libana, koja je prethodila modernom Libanu, i uspostavljanja Bejruta kao njegove prestonice.

Inače, francuski predsednik je ranije danas na konferenciji za novinare izjavio da je period od narednih šest nedelja od ključne važnosti za budućnost Libana.

Makron je izrazio spremnost da sredinom oktobra bude domaćin međunarodne konferencije za pomoć Libanu, navodi Rojters.

Podsetimo, eksplozija oko 2.700 tona amonijum nitrata u bejrutskoj luci 4. avgusta razorila je dobar deo libanske prestonice. Poginulo je najmanje 190 ljudi, 6.500 je povređeno, a 300.000 je ostalo bez domova. Šteta je procenjena na između pet i 15 milijardi dolara.

Dva dana potom, izbile su nasilne demonstracije na kojima su građani zahtevali reforme. Epilog protesta je ostavka libanske vlade. Bivši ambasador u Nemačkoj Mustafa Adib dobio je u ponedeljak mandat za sastav nove vlade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala