Kritika iz Moskve: Umesto da bude uzdržana EU se upliće u situaciju u Belorusiji

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pozivi Evropske unije za veće finansiranje beloruske opozicije u oštroj je suprotnosti s principom nemešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona se osvrnula na nedavno održani neformalni sastanak šefova diplomatija EU na kojem je jedna od tema bila situacija u Belorusiji.
„Sa žaljenjem konstatujemo da se EU nije uzdržala od pokušaja da utiče na situaciju u nama bratskoj državi. Umesto uzdržanosti i takta, koji su toliko potrebni da bi se stvorili uslovi za otpočinjanje širokog nacionalnog dijaloga, prednost je data uvođenju nelegitimnih jednostranih sankcija“, rekla je Zaharova.
Sve su glasniji pozivi za veću finansijsku podršku beloruskoj opoziciji koja dobija pomoć i od susednih zemalja članica EU, dodala je ona i ocenila da se time krši jedna od principa Helsinškog akta o nemešanju i unutrašnja pitanja suverenih zemalja.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko, dok je na drugom mestu bila kandidat Svetlana Tihanovska.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala