Zašto je na novu adresu u Podgorici stigla posebna poruka iz EU pre nego što su pobrojani glasovi

CC0 / Pixabay / Crna Gora EU - ilustracija
Crna Gora EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonina Picule, koja je stigla pre konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ukazuje na bojazan EU zbog promena koje će uslediti. Otuda i ta rana poruka budućim vlastima u Podgorici o tome šta Brisel od njih očekuje, smatra politikolog Jelena Vukojičić.

Odmah posle preliminarnih rezultata Centra za monitoring, koji su pokazali da je opozicija osvojila vlast u Crnoj Gori, Picula je izjavio da je pred novim parlamentom dosta posla i da treba nastaviti pregovore sa Evropskom unijom.

"Nadam se da će se poštovati činjenica da je podrška koju EU uživa među crnogorskim građanima gotovo 70 odsto", poručio je funkcioner EU.

To rano reagovanje Brisela ukazuje na to da je EU jasno da je politička era Mila Đukanovića stvar prošlosti i da je većina naroda u Crnoj Gori rekla da hoće neku drugačiju politiku, kaže Vukojičić za Sputnjik.

EU poslala poruku i pre nego šti su pobrojani glasovi

Ona smatra da Zapad, očigledno, već neko vreme i ne računa na Mila Đukanovića, jer oni znaju da procene kada se nekom njihovom saradniku bliži kraj i da tu više ništa ne može da se uradi.

„Mislim da su oni negde pretpostavljali da ovo može da se desi, bez obzira na sve malverzacije, manipulacije, kupovinu glasova  i slično. Desilo se i oni sada razmišljaju šta dalje posle odlaska Đukanovića u političku istoriju, jer im je bitan politički kurs koji će Crna Gora zauzeti u budućnosti. To je ono što interesuje i Amerikance i Evropljane, to je onaj sledeći korak i uporavo zato mi već imamo izjavu Picule, pre nego što su stigli konačni rezultati“, kaže sagovornica Sputnjika.

To je poruka EU šta očekuje od partija koje će formirati novu vlast u Crnoj Gori, ističe Vukojičićeva i dodaje – kao što je to Milo Đukanović redovno dobijao zahteve iz Brisela i Vašingtona i sve ih ispunjavao.

© Sputnik / Aleksandar MilačićOno što sada najviše brine Brisel i Vašington je politički kurs koji će Crna Gora zauzeti nakon pobede opozicije. Otuda je i poruka EU o očekivanjima od novih vlasti u Podgorici požurila i pre konačnih rezultata.
Zašto je na novu adresu u Podgorici stigla posebna poruka iz EU pre nego što su pobrojani glasovi - Sputnik Srbija
Ono što sada najviše brine Brisel i Vašington je politički kurs koji će Crna Gora zauzeti nakon pobede opozicije. Otuda je i poruka EU o očekivanjima od novih vlasti u Podgorici požurila i pre konačnih rezultata.

Strah od veza sa Beogradom i Moskvom

Na pitanje ima li u brzom reagovanju Brisela i straha od približavanja Podgorice Beogradu i Rusiji, ona kaže da ne veruje da bilo ko može da smatra da će Crna Gora sada napraviti neki potpuni zaokret. Vukojičić napominje da opozicione partije koje će formirati vlast nisu monolitne, tu su različiti ljudi, ima Srba, Crnogoraca, onih koji su više orijentisani ka Istoku, kao i onih okrenutih Zapadu.

„Ovi izbori su bili referendum za ili protiv Mila Đukanovića. Mislim da to negde zna i Zapad. Crna Gora pod Milom Đukanovićem je imala jednu potpuno ekstremističku, neprirodnu politiku, ekstremno antirusku, ekstremno antisrpsku, ekstremno prozapadnu, ekstremno provelikoalbansku. Vodili su jednu potpuno šizofrenu politiku koja ih je dovela ovde gde su sada“, mišljenja je naša sagovornica.

Vukojičićeva, međutim, ne spori da Zapad zazire od promena, jer im je odgovaralo to šta je radio Milo Đukanović, da u potpunosti odvoji Crnu Goru od Beograda i da je u potpunosti distancira od Rusije.

„Svaki blaži stav buduće vlasti i prema Beogradu i prema Moskvi će za Zapad biti negativan, ali je to nešto na šta će, ja verujem, morati da se priviknu. Ove partije  koje će očigledno formirati vladu sasvim sigurno neće napraviti zaokret od 180 stepeni, ali će morati da slušaju glas građana Crne Gore, a ti građani definitivno, ne misle ni o Beogradu, ni o Moskvi ono što je mislio Milo Đukanović“, uverena je Vukojičićeva.

Ono čega se plaše će, verovatno, u nekoj meri morati da prihvate, a to je jedna izbalansirana politika koju će nova vlast morati da vodi ukoliko želi da zadrži ovo poverenje koje je dobila,  zaključila je sagovornica Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala