Udarac Milu, narod sluša mitropolita: Zapadni mediji ocenili da se režimu loše piše

© REUTERS / STEVO VASILJEVICMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezultati crnogorskih izbora obilazesvet. Strani mediji ocenjuju da je crnogorski predsednik Milo Đukanović pretrpeo veliki udarac najgorim rezultatom u poslednjih 14 godina. Mnogi predviđaju svrgavanje sa vlasti režima koji poslednjih 30 godina stoji na čelu Crne Gore.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ukazuju na to da bi prozapadna stranka dugogodišnjeg predsednika Mila Đukanovića mogla da se bori za formiranje vlade, javlja Bi-Bi-Si i podseća da je Demokratska partija socijalista (DPS) na vlasti u Crnoj Gori 30 godina.

Udarac za Mila

U komentaru britanskog Javnog servisa se navodi da rezultat izbora u Crnoj Gori, ipak, može imati nekoliko ishoda, ali je sasvim sigurno da predstavlja udarac za Mila Đukanovića.

Iako nije bio kandidat, tokom kampanje bio je zaštitno lice DPS, a njegova odluka da izabere bitku sa SPC poklonila je protivnicima šansu da izjave da kažu imaju Boga na svojoj strani.

Spaska kula u moskovskom Kremlju - Sputnik Srbija
RPC: Nakon promene vlasti u Crnoj Gori treba promeniti i zakon o slobodi veroispovesti

Ocenjuje se da je uplitanje Crkve možda podstaklo visoku izlaznost, a čini se da su mnogi birači poslušali savet mitropolita (Crnogorsko primorskog Amfilohija) da glasaju za protivnike vlade koja je donela zakon koji državi omogućava da uzme crkvenu imovinu.

Konstatuje se da je to otvorilo vrata mogućnosti da, prvi put u Crnoj Gori, o promeni vlasti odluče glasačke kutije. Ističe se da bi ta promena, nakon skoro 30 godina, poslala svetu poruku o Crnoj Gori.

Najgori rezultat DPS vodi u propast

„Euronjuz“ o izborima u Crnoj Gori izveštava u tekstu „Crnogorska vladajuća stranka mogla bi da prvi put nakon 30 godina bude svrgnuta sa vlasti“.

Prozapadna Demokratska partija socijalista Crne Gore (DPS) osvojila je 35 odsto glasova na tesnim parlamentarnim izborima, što je njen najgori rezultat od kada je zemlja stekla nezavisnost od Srbije pre 14 godina.

Rezultati pokazuju da je opoziciona koalicija dobila 32,5 odsto, što znači da je izvodljivo da formira vladu ako postigne konsenzus sa druge dve opozicione stranke u Crnoj Gori. To bi značilo da bi DPS prvi put nakon 30 godina izgubila kontrolu nad balkanskom državom, navodi se u izveštaju.

Đukanovićev debakl na pomolu

I turski mediji pišu o mogućem debaklu Mila Đukanovića na političkoj sceni Crne Gore. Kako se navodi u izveštaju turske Radio-televizije, na osnovu preliminarnih rezultata, vladajućoj stranci opozicija diše za vrat. Dodaje se da je ovo najgori izborni rezultat za Đukanovićevu stranku od proglašenja nezavisnosti Crne Gore i da će manjinske stranke biti tas na vagi u postizbornoj kombinatorici.

U prvim reagovanjima na ishod izbora u Crnoj Gori, Rojters navodi da je izborni rezultat težak udarac za DPS, koji je na vlasti tri decenije, kao i za samog Mila Đukanovića, koji od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom.

U obraćanju svojim pristalicama, Đukanović je, kako navode Rojters i AP, rekao da, sa 30 mandata, DPS ostaje pojedinačno najjača politička stranka u parlamentu i da će sa "tradicionalnim partnerima" - strankama nacionalnih manjina i drugim malim partijama - uspeti da obezbedi ukupno 40 poslaničkih mesta, odnosno jedno manje od većine.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Ko je čovek koji je pobrao svu slavu Milu ispred nosa

Agencije takođe prenose Đukanovićevu izjavu da će DPS sačekati konačno prebrojavanje glasova da bi se videlo kome će pripasti odlučujući 41. mandat, ali da će "bezuslovno poštovati" ishod.

Navodeći reči Zdravka Krivokapića - nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" - koji je, proglašavajući izbornu pobedu, sinoć rekao da je "režim pao", Rojters ističe da bi prosrpski orijentisana vlada Crnu Goru mogla približiti Srbiji i Rusiji, ali da se ni u tom slučaju ne očekuje da Crna Gora istupi iz NATO-a ili odustane od nastojanja za pristupanje EU.

„Dva ishoda za Mila – egzil ili razdor“

Crnogorski predsednik i lider DPS Milo Đukanović predugo se predstavljao kao rešenje, a zapravo je odavno postao glavni problem Crne Gore, ocenjuje nemački radio Dojče vele u oštrom komentaru u kojem navodi da Đukanović ima izbor između dve opcije - egzila ili stvaranja daljeg razdora u zemlji.

Kako se navodi, ovaj drugi scenario bi Đukanovića mogao dovesti do sudskog ishoda, koji mu se ne bi svideo, jer mu se može desiti da mu sude upravo oni preletači koji su do maločas po njegovoj volji sudili drugima.

U komentaru se ocenjuje da je Đukanović odavno izgubio smisao za političku realnost i da je pogrešio u konfrontaciji sa crkvom i što je potcenio narastanje građanskog otpora, kao i da nije mogao da sakrije sve očigledniju korupciju i da je politizovao borbu protiv pandemije.

„Odgovor koji je verglao decenijama - krivci za sve što je kuso u Crnoj Gori jesu u imperijalnom Beogradu - više nije mogao da uveri većinu ljudi“, ističe komentator.

Ocenjuje se takođe da se Đukanović odavno politikom bavi samo da bi zaštitio sebe, svoj klan i ogroman imetak i da bi imao imunitet zbog, kako se navodi, "grešne prošlosti - od svoje ratne uloge devedesetih, do imena u dosijeima zapadnih tužilaštva nadležnih za šverc u velikom stilu".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala