Spala knjiga na jedno slovo: Jedan od dva ledolomca se zapalio, šanse SAD na Arktiku sve manje

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLedolomac na Arktiku
Ledolomac na Arktiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rad jednog od dva operativna ledolomca Obalske straže SAD onemogućen je zbog požara na palubi, do kojeg je došlo prošle sedmice, piše „Vašington tajms“, pozivajući se na izjavu američkih činovnika. Takav incident će, po svemu sudeći, još više ograničiti sposobnost Amerike da deluje na Arktiku.

Prema postojećim podacima, ledolomac „Hili“ Obalske straže koji se nalazio nedaleko od Aljaske, oštećen je u požaru jednog od dva glavna motora. Brod je nedavno završio svoju dvadesetšestodnevnu patrolu područja u sklopu operacije „Arktik šild“ (Arktički štit).

Kako su naveli činovnici, u trenutku kada je izbio požar brod se kretao prema Arktiku kako bi „osigurao nacionalnu bezbednost i obavio naučne operacije“.

Iako je požar ugašen za pola sata, misija na Arktiku morala je da bude otkazana, a sam brod poslat je u luku Sijetla na popravku.

„Taj incident znači da će potencijal Amerike na planu ledolomaca biti ograničen dok 'Hili' ne bude popravljen, što jasno ukazuje na činjenicu da su zemlji očajnički potrebni polarni ledolomci, koji su u stanju da osiguraju bezbednost“, izjavila je šefica Obalske straže u pacifičkom regionu, viceadmiralka Linda Fagan.
Nuklearni ledolomac Jamal - Sputnik Srbija
Koliko godina će trebati Americi da dostigne snagu ruske ledolomačke flote

„Vašington tajms“ dodaje da, uzimajući u obzir situaciju sa „Hili“, Sjedinjene Američke Države trenutno zaista raspolažu samo jednim operativnim ledolomcem – „Polar starom“ (Polarna zvezda).

Osim toga, u sastavu američke flote postoji još jedan ledolomac, iako on nije u upotrebi već nekoliko godina.

S druge strane, ruska ledolomačka flota broji oko 40 brodova, što Moskvi daje mogućnost da vrši uticaj u arktičkom regionu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala