Situacija u Crnoj Gori je interesantna: Izaslanik EU o izborima

© AP Photo / Virginia MayoMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog o Kosovu Miroslav Lajčak ocenio je danas da je situacija u Crnoj Gori, nakon parlamentarnih izbora, interesantna, ali nije želeo da detaljnije komentariše.

„To je dobro pitanje, ali je prerano da se ulazi u spekulacije“, ocenio je Lajčak odgovarajući na pitanje na 15. Bledskom strateškom forumu kako vidi situaciju u vezi sa izborima u Crnoj Gori.

On je dodao da treba sačekati još nekoliko dana dok ne stignu zvanični rezultati, prenosi Tanjug.

Kosovski dijalog — dinamičniji

Lajčak je rekao da će proces dijaloga između Beograda i Prištine biti dinamizovan, navodeći da će se partneri EU u Briselu sastajati nekoliko puta mesečno kako bi se što pre postiglo sveobuhvatno rešenje.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC„Vučić i Hoti da se spreme da više vremena provode u Briselu“
Situacija u Crnoj Gori je interesantna: Izaslanik EU o izborima - Sputnik Srbija
„Vučić i Hoti da se spreme da više vremena provode u Briselu“

„O tome sam već sam obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija. Oni treba da se spreme da više vremena provode u Briselu, jer normalizacija odnosa nije čin, nego proces“, istakao je Lajčak.

Nema odugovlačenja

On je podvukao da ne postoji rok za postizanje sveobuhvatnog rešenja, ali je naveo da nema ni potrebe za odugovlačenjem tog procesa.

„Ako odredite rok, onda ste pred sebe već stavili nešto što bi moglo da utiče na naš rad. Nema razloga da odugovlačimo, ali moramo da damo onoliko vremena koliko je potrebno za taj proces“, naveo je Lajčak.

Podsetio je da su do sada održana dva sastanka lidera dve strane, jedan virtuelan i jedan fizički, kao i tri sastanka na ekspertskom nivou i najavio da će narednih dana biti održan po još jedan takav sastanak.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala