Roditelji, đaci, studenti: Sve što treba znate o polasku u škole, vrtiće i na fakultete

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Đaci u učionici-ilustracija
Đaci u učionici-ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nošenje maski, držanje fizičke distance, merenje temperature, podela na grupe. To su samo neke od mera koje čekaju osnovce, srednjoškolce, studente, predškolce, ali i roditelje na početku nove školske godine. U skoro svim ustanovama pravila su jasno definisana, ali nisu i nepromenljiva, jer potpuno zavise od epidemiološke situacije.

Školska godina u doba virusa korona počeće standardno 1. septembra, ali uz određena epidemiološka pravila. U nastavku pročitajte šta će sve morati da se poštuje u obrazovnim ustanovama – od predškolskih do visokoškolskih.

Vrtići i jaslice

U vrtić će moći da idu samo ona deca koja su vakcinisana i imaju potvrdu pedijatra da su zdrava. Pre dolaska u obdanište roditelj mora da detetu i sebi izmeri temperaturu. Ako je povišena, dete se ne vodi u vrtić, a vaspitač se o tome obaveštava.

Dete u ustanovu može da dovodi samo jedan roditelj koji sme da pređe prag i bez zadržavanja preda dete, ali ne sme da uđe u boravak. Svi roditelji koji dovode decu moraju da budu na bezbednoj distanci jedni od drugih. Obitavanje u vrtiću dozvoljeno je samo deci i zaposlenima.

Na ulazu se i deci i roditeljima meri temperatura i dezinfikuju ruke. U vrtić se ulazi isključivo preko dezo-barijere za obuću. Deca za koju se sumnja da su bolesna ne puštaju se u kolektiv. Zaposleni moraju da nose maske sve vreme, roditelji samo dok predaju decu, a deca ne moraju uopšte.

CC0 / Pixabay / Deca u vrtiću neće morati da nose maske
Roditelji, đaci, studenti: Sve što treba znate o polasku u škole, vrtiće i na fakultete - Sputnik Srbija
Deca u vrtiću neće morati da nose maske

Član kraljevačkog štaba za vanredne situacije epidemiolog Radovan Čekanac ukazao je na to da vrtići neće moći da adekvatno primene sve epidemiološke mere ako u obdanište krenu sva deca ovog uzrasta. Zato predlaže:

„Da opet prioritet imaju deca kojima oba roditelja rade i da deca koja imaju hronična oboljenja ne idu u vrtić. Treba da ispratimo epidemiološku situaciju. Sigurno će biti određenih promena u zavisnosti od situacije“.

S obzirom da nailazi jesen, koja sa sobom donosi prehladu i grip, Čekanac napominje da treba obratiti posebnu pažnju na decu ovog uzrasta, jer u tom periodu kod njih dominiraju respiratorni virusi.

Kada se posumnja da je neko dete bolesno ono se smešta u izolaciju dok roditelji ne dođu po njega. Ako se ispostavi da je zaraženo, o tome se obaveštavaju svi koji su bili u kontaktu sa njim.

Ukoliko dete ne dolazi u vrtić duže od pet dana, roditelji moraju da donesu lekarsku potvrdu da je zdravo kako bi se vratilo u kolektiv. Povratak treba najaviti najmanje dva dana ranije.

Ako neko od zaposlenih ili član njegove porodice oboli, ta osoba se smešta u izolaciju, a ustanova se dezinfikuje.

Svi vrtići dužni su da redovno dezinfikuju pribor, prostor i opremu.

Osnovne škole od I do IV razreda

Ovi razredi ići će u školu samo prepodne. Odeljenja koja imaju više od 15 učenika biće podeljena na dve grupe koje će redovno ići na nastavu u dva različita termina. Pauza između termina biće 20 minuta. Đaci neće menjati učionice ni raspored sedenja.

Učenici će imati po četiri časa dnevno, a svaki je skraćen na po 30 minuta. Gradivo koje nije stalo u tih pola sata biće dostupno na internetu. Na fizičkom se neće igrati kolektivni sportovi, a na muzičkom se neće pevati niti će hor imati probe.

Onlajn nastava biće na adresi https://www.mojaskola.gov.rs i u okviru aplikacije i portala RTS Planeta (https://rtsplaneta.rs). Raspored nastave biće na adresi https://www.rasporednastave.gov.rs.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLĐacima se neće meriti temperatura na ulazu u školu
Roditelji, đaci, studenti: Sve što treba znate o polasku u škole, vrtiće i na fakultete - Sputnik Srbija
Đacima se neće meriti temperatura na ulazu u školu

Temperatura se neće meriti na ulazu u školu. Roditelji pre polaska u školu treba da procene da li je dete zdravo. Ako  smatraju da nije, ono ne mora da ide u školu, ali mora da prati nastavu preko interneta.

Đaci će na časovima sedeti na bezbednoj distanci, koju treba da poštuju i van učionice. Nošenje maske je obavezno i u školi i na odmoru, osim kada učenik iz svoje klupe prati nastavu. Rukavice nisu obavezne.

Ako su deca boravila van zemlje pre polaska u školu, preporučeno je da 10 dana budu u kućnoj izolaciji pre vraćanja u klupe.

Osnovne škole od V do VIII razreda

Pošto većina škola nema mogućnosti da organizuje nastavu za sve đake ovih razreda u jednoj smeni, oni će mahom u školu ići po tzv. kombinovanom modelu.

To znači da će jedne nedelje učenici petog i šestog razreda u školu ići ponedeljkom, sredom i petkom, dok će učenici sedmog i osmog razreda nastavu posećivati utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi će zameniti dane, pa će niži ići u školu utorkom i četvrtkom, a viši ponedeljkom, sredom i petkom.

Onim danima kada nisu u školi, đaci će nastavu pratiti od kuće preko interneta i televizije. Onlajn nastava i raspored biće dostupan na istim adresama kao i za niže razrede. Nastava na televiziji biće na kanalima RTS 2 i RTS 3.

Podela odeljenja koja imaju više od 15 učenika na dve grupe važi i za ove razrede. One će na nastavu ići u dva termina ili u suprotne smene. Pauza između termina biće 20 minuta. Ni ovi razredi neće menjati učionice ni raspored sedenja.

Učenici će imati do pet časova dnevno, takođe od po 30 minuta. Gradivo za koje nije bilo dovoljno vremena biće dostupno na internetu.

Epidemiološke mere poput merenja temperature, nošenja maski i rukavica, držanja bezbedne distance i izolacije nakon povratka iz inostranstva iste su kao i za niže razrede.

© Tanjug / Dušan AničićUčenici viših razreda OŠ u školu će ići po kombinovanom modelu
Roditelji, đaci, studenti: Sve što treba znate o polasku u škole, vrtiće i na fakultete - Sputnik Srbija
Učenici viših razreda OŠ u školu će ići po kombinovanom modelu

Čekanac smatra da su mere za polazak u školu i vrtić adekvatne i ne vidi veliki rizik po decu, ali uočava drugi potencijalni problem:

„Znamo da ranije ta populacija nije bila mnogo zahvaćena virusom. Imamo veoma mali procenat obolele dece, ali ne znamo koliko su zastupljena kao asimptomatski nosioci virusa. Ona su nam u jednom trenutku predstavljala eventualni problem za svoje dede i babe, jer smo hteli da zaštitimo stariju populaciju“.

Srednje škole i gimnazije

Srednjoškolci će u školu ići po malo drugačijem kombinovanom modelu od osnovaca. Jedne nedelje u školu će ići učenici prvog i drugog razreda, dok će đaci trećeg i četvrtog imati nastavu od kuće. Sledeće nedelje ovi prvi će učiti od kuće, a drugi će ići u školu.

Nastava za srednju školu pratiće se od kuće putem istih vebsajtova kao i za osnovnu. Ocene će se deliti samo kada su učenici u školi.

U ovom slučaju, na dve grupe se dele odeljenja koja imaju više od 16 učenika. One će u školu dolaziti u dve smene. Đaci će imati sve časove po rasporedu, koji će takođe biti skraćeni na po 30 minuta. Ni oni neće menjati učionice i raspored sedenja. Praktična nastava stručnih škola biće prilagođena za održavanje u školskim kabinetima.

Sve epidemiološke mere koje se primenjuju u osnovnim važe i za srednje škole.

„Ni srednje škole nisu problem na određenoj gradskoj teritoriji gde je povoljna epidemiološka situacija. Ipak, virus cirkuliše i biće sporadičnih slučajeva. Opasnost da se situacija pogorša postoji“, napominje Čekanac.

Učenici srednjih i osnovnih škola koji ne mogu da idu u školu zbog kućnog ili bolničkog lečenja nastavu će pohađati od kuće, odnosno iz zdravstvene ustanove. U tim slučajevima, roditelji su dužni da školi podnesu medicinsku dokumentaciju, mišljenje interresorne komisije i zahtev za odobravanje održavanja kućne nastave sa razlozima zašto je ona neophodna.

Fakulteti i visoke škole

O radu ovih obrazovnih ustanova se za sada najmanje zna. Na fakultete će se najverovatnije takođe ići po kombinovanom modelu – teoretski deo biće pokriven onlajn, a praktični će se odvijati u visokoškolskoj ustanovi.

Po Zakonu, ispiti moraju da se polažu u prostorijama fakulteta, što znači da bi propisi morali da se promene da bi to bilo moguće i putem interneta.

Drugi problem je što eksperimentalne vežbe, rad sa pacijentima i terenska praksa ne mogu da se sprovedu onlajn.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se odbrana diplomskih, master i doktorskih disertacija održi na daljinu, ako se epidemiološka situacija ne smiri. Pre nego što se propisi promene i tako nešto omogući, na pojedinim fakultetima održaće se probni ispiti.

Sigurno je jedno da će epidemiološke mere morati da se poštuju ukoliko se studenti vrate na fakultete.

„Mene najviše zabrinjavaju fakulteti i veliki univerzitetski centri gde dolaze studenti iz raznih gradova. Mnogo toga će zavisiti od epidemiološke situacije na teritoriji Srbije. U drugom talasu je bio veliki broj zaraženih u studentskim domovima. To je populacija koja se malo slobodnije ponaša“, zaključuje Čekanac.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala